Kihallgatták Sarkozyt, de nem vádolták meg

2012.11.22. 23:26 Módosítva: 2012.11.22. 23:29

Tizenkét órás kihallgatása után nem emelt vádat Nicolas Sarkozy ellen az a bordeaux-i vizsgálóbíró, aki a volt államfő 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozását vizsgálja - közölte csütörtök este Thierry Herzog, az exelnök ügyvédje.

A volt köztársasági elnököt úgynevezett "jogi képviselővel rendelkező tanú" státuszba helyezték. Ez azt jelenti, hogy vannak arra utaló jelek, hogy Sarkozy törvényt sértett, de nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy meggyanúsítsák. Az ügyben folytatódik a nyomozás, de a jelen helyzet szerint Sarkozynek nem kell bíróság elé állnia.

Nicolas Sarkozy magángépe délelőtt kilenc előtt szállt le Bordeaux-ban. A volt elnöknek az újságírókat, fotósokat kikerülve sikerült bejutnia a bíróság épületébe, ahonnan a meghallgatás idejére kitiltották a sajtó munkatársait.

Sarkozy érintettsége már elnöksége alatt felmerült az illegális kampányfinanszírozásokra is kiterjedő Bettencourt-ügyben, de mentelmi joga államfőként csak június 16-án járt le. A nyomozás keretében így július elején váratlanul házkutatást tartott a rendőrség Sarkozy lakásán, és abban az ügyvédi irodában is, ahol a volt elnöknek részesedése van. A szövevényes Bettencourt-ügy hátteréről bővebben itt olvashat>>>

A Bettencourt-ügy Sarkozyt érintő szálában februárban többszörösen is vádat emeltek a 2007-es elnökválasztási kampányában pénztárnok, majd később pénzügy- és munkaügyi miniszter Éric Woerth ellen. A férfit többek között befolyással üzérkedéssel, és szabálytalanul elfogadott kampánytámogatással vádolják, miután Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonyának vagyonkezelő cégének könyvelője, Claire Thibaout azt állítja, hogy 2007 elején 150 ezer eurót adott át neki Sarkozy kampányának finanszírozására.

Így felmerült a volt elnök esetleges érintettsége is. Emellett több tanú is állítja, hogy Sarkozy többször is járt Bettencourt otthonában, és szintén pénzügyekről volt szó. Franciaországban magánszemélyek egy pártnak legfeljebb 7600 eurót, egy kampányban a jelöltnek pedig maximum 4600 eurót adhatnak.

A meghallgatás arra is kiterjedt, hogy Sarkozy latba vetette-e befolyását a nyomozás lassításához, és nyomást gyakorolt-e Philippe Courroye volt Nanterre-i ügyészre.

A Bettencourt-ügyön kívül előzetes nyomozás indult kedden olyan közvélemény-kutatások ügyében, amelyeket állítólag szabálytalanul rendelt meg Sarkozy elnöksége alatt az elnöki hivatal. Egy harmadik ügyben pedig azt vizsgálják, hogy juttattak-e vissza pakisztáni fegyvereladásokból kenőpénzeket Edouard Balladur volt miniszterelnök 1995-ös elnökválasztási kampányához, amelynek szóvivője Sarkozy volt.