Polóniumot keresnek Arafat holttestén

2012.11.26. 18:45
Szabadgondolkodó, államfő, pápa, titkos ügynök. Senki sincs biztonságban, ha valakivel méreggel akarnak végezni. Az áldozatok mellett a gyilkos szerek listája is legalább ilyen hosszú, használtak már ricint, DDT rovarirtót, kadmiumot, dioxint. Egy új vizsgálat azt próbálja kideríteni, hogy Jasszer Arafat korai halálát polónium mérgezés okozta-e, vagy sem.

Kedden exhumálják Rámalláhban Jasszer Arafat néhai palesztin vezetőt. A politikus földi maradványait nézik át, hogy kiderítsék természetes úton hunyt el, vagy bűncselekmény áldozata lett. Közvetlenül halála után nem volt boncolás, de a francia ügyészség nyomozást kezdett, mert egy svájci kutatóintézet szerint lehetséges, hogy polóniummal mérgezték meg Arafatot.

Francia, svájci és orosz kutatók fognak mintát venni kedden az alatt a pár óra alatt, amíg Arafat teste hozzáférhető lesz. A BBC szerint a Palesztin Hatóság első elnökének nyugalmát csak rövid ideig zavarják meg, úgy tervezik, már aznap visszatemetik katonai tiszteletadással. Arafat sírja már hetek óta el van zárva a nyilvánosság elől.

Jasszer Arafat testét azért vizsgálják meg, mert személyes holmijában az utólagos elemzéskor, egy svájci laboratóriumban nagyobb mennyiségű radioaktív polóniumot találtak. A francia ügyészség hivatalból indított eljárást. Arafat halálakor sokan felvetették, hogy mérgezés végzett vele, de özvegye, Szúha Arafat kegyeleti okok miatt nem engedélyezte a boncolást.

Mára Szúha megváltoztatta a véleményét, és saját maga fordult a Palesztin Hatósághoz (PH), hogy segítsék „az igazság felderítését”. A Reuters szerint nyolc év a leghosszabb idő ami után még kimutatható a nagyon erősen mérgező polónium nyoma. A vizsgálatot a PH részről vezető Taufík Tirávi szerint „kényszerű kötelesség” Arafat kihantolása, de bizonyítékuk van, hogy a palesztin vezetővel Izrael végzett.

Arafat 35 évig irányította a Palesztin Felszabadítási Szervezetet (PFSZ) és 1996-ben lett a PH elnöke. 2004 októberében súlyosan lebetegedett Rámalláhban, két héttel később egy párizsi francia katonai kórházba szállították. Arafattal agyvérzés végzett, de a francia doktorok nem tudták megállapítani, hogy ezt mi váltotta ki. 2004. november 11-én hunyt el, 75 évesen.

A palesztinok jelentős része meg van róla győződve, hogy Arafatot meggyilkolták. Független szakértők szerint azonban valószínűtlen, hogy mérgezés végzett volna vele, az orvosi feljegyzések nem erre utalnak. Az Arafat személyes tárgyait átvizsgáló és polóniumot találó svájciak szerint se ez a radioaktív anyag lehetett a felelős. Arafat tünetei nem hasonlítottak a polónium mérgezés tipikus tüneteire.

A polónium-teória és a mérgezés vádja mégis makacsul tartja magát. Nem vitás, hogy Arafatnak voltak ellenségei és az izraeliek közül sokan terroristának tekintették. Az izraeli titkosszolgálat többször végzett már az ország ellenségeivel, de nemcsak ők. Az elmúlt évtizedek bőven szolgáltattak példákat a politikai okok miatt végrehajtott mérgezéses gyilkosságra.

Az oroszok mindig gyanúsak

Klasszikus esetnek számít Georgi Markov meggyilkolása. Markov 1969-ben emigrált Bulgáriából Londonba, ahol a BBC Világszolgálatánál, illetve a Szabad Európa Rádiónál dolgozott. 1978. szeptember 7-én egy buszmegállóban a lábán megszúrta egy ismeretlen férfi egy esernyővel. Mint utóbb kiderült, a speciális esernyő segítségével a támadó halálos mérget tartalmazó apró kapszulát juttatott Markov lábába.

Markov másnap beteg lett és kórházba vitték, de az orvosok nem tudták megmondani mi lehet a baja. Markov a támadás után négy nappal szeptember 11-én meghalt. Csak a boncolás során találták meg a platinából készült kapszulát, amivel a ricinből készült mérget a szervezetébe juttatták. A kapszula mérete nagyjából egy tű hegyének felelt meg. Az akciót a bolgár titkosszolgálat a KGB segítségével hajtotta végre.

Szintén 1978-as történet I. János Pál pápa halála. János Pál alig egy hónapja volt a Vatikán vezetője mikor rejtélyes körülmények között elhunyt. A pápát saját ágyában felülve találtak meg. A hivatalos közlemény szerint halálát szívelégtelenség okozta, de boncolást nem végeztek rajta. A pápa halála az összeesküvés-elmélet gyártók egyik kedvenc témája lett, sokak szerint János Pált is megmérgezték.

A legtöbbet hangoztatott feltételezések szerint János Pálnak azért kellett meghalnia, mert tudomására jutott, hogy törvénytelenségek történtek a vatikáni banknál, és nyilvánosságra akarta hozni az érintettek nevét. Ezeket a vádakat, és magát a mérgezést, azóta se tudták bizonyítani.

Évtizedekig lehetnek kérdések

A napokban volt előrelépés Turgut Özal egykori török államfő ügyében. A toxikológiai vizsgálatok négy különböző mérget mutattak ki földi maradványaiban. Özal holttestét október elején exhumálták, hogy azonosíthassák halálának okát, miután az 1993-ban elhunyt volt elnök családja két évtized óta azt állította, hogy Özalt megmérgezték.

Az exhumált maradványokban az orvosok a normálisnál tízszer nagyobb mennyiségben találtak DDT rovarirtó szert, nyomokban a nehézfémek közé tartozó kadmiumot, valamint polóniumot és a szintén radioaktív ameríciumot. A Today's Zaman cikke szerint a vizsgálat eredményeiből ítélve Özalt minden bizonnyal megmérgezték.

Az 1989-ben megválasztott, részben kurd származású Özal szívbeteg volt és a hivatalos közlések szerint szívroham végzett vele. Meggyilkolásáról régóta terjedtek spekulációk. Az egyik változat szerint az államapparátus jobboldali tisztviselői dönthettek arról, hogy elteszik az útból, mert arra készült, hogy kezdeményezze a kurd kérdés rendezését.

Bizonyítottan mérgezés áldozata Viktor Juscsenko volt ukrán elnök. Juscsenko 2004-ben indult az elnöki posztért az akkor miniszterelnök Viktor Janukoviccsal szemben. Juscsenko rendkívül népszerű volt és az állami média csak egy komoly propaganda-hadjárattal tudta elérni, hogy Janukovicsnak is legyen esélye.

A lejárató kampány helyett a legnagyobb sikert mégis „hagyományos” mérgezéssel sikerült elérni. Juscsenko azután betegedett meg, hogy szeptember 5-én együtt vacsorázott Ihor Smeskóval, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (a KGB ukrán utódszervezete) vezetőjével és helyettesével, Volodimir Sacjukkal.

A vacsora után három órával fejfájásra panaszkodott, majd másnap erős gyomorfájás gyötörte. Később hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor- és bélpanaszok, valamint hátfájás lépett fel nála. Arcának egyik felén részleges idegbénulás következett be, míg a másik szeme begyulladt. Három héttel a kezdeti tünetek után kiütések jelentek meg az arcán, amelyek a dioxinmérgezés jelei.

Juscsenkót dioxinnal mérgezték
Juscsenkót dioxinnal mérgezték
Fotó: MTI

Juscsenko elvesztette fiatalos kinézetét, de hála a „narancsos forradalomnak” az elnökválasztást később megnyerte. 2004 decemberében több orvos is megerősítette, hogy a politikus dioxinmérgezés áldozata lett, a szervezetében megengedett érték hatezerszeresét mutatták ki. Máig nem lehet tudni, hogy ki mérgezte meg Juscsenkot, mert az ukrán titkosszolgálat tagadta a vádakat, és az oroszok ellen se volt bizonyíték.

Az utóbbi szempontból hasonló Viktor Juscsenko és Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkosszolgálati tiszt esete is. Litvinyenko polónium mérgezésbe halt bele 2006-ban, és nála is az orosz titkosszolgálatokat gyanították a háttérben, de ezt se sikerült bizonyítani. A titkosszolgálati tiszt halála azért is érdekes, mert ő volt az első, aki ellen biztosan polóniumot használtak.

Litvinyenko 2006. november 23-án halt meg egy londoni kórházban, miután valahogy jelentős mennyiségű polónium 210-es radioaktív izotóp került a szervezetébe. A sugárzó anyag nyomait kéttucatnyi londoni helyszínen kimutatták a Scotland Yard szakértői, köztük a belvárosi Millennium szállodában, ahol a volt ügynök november 1-jén három orosszal találkozott.

Az Egyesült Királyságban azóta is nyomozást folytatnak Litvinyenko halála miatt, de Oroszországot hivatalosan nem gyanúsítják semmivel. Ennek ellenére az ügy sokat rontott London és Moszkva viszonyán, 2006-ban diplomáciai bonyodalmak sorozata robbant ki emiatt.

Holtukban se nyughatnak

Akárcsak Litvinyenko ügye, a Jasszer Arafat maradványaiból vett minták elemzése is hosszú folyamat lesz. A francia–svájci–orosz vizsgálat több hónapig fog tartani és könnyen elképzelhető, hogy a kutatók eltérő eredményekre jutnak. Az oroszokat valószínűleg azért is kérte fel a Palesztin Hatóság a vizsgálatra, mert nem bíznak teljesen a svájciakban és a franciákban. Elsősorban polóniumot fognak keresni, de a minták alapján más mérgeknek is a nyomára bukkanhatnak.

Ha bebizonyosodik, hogy Arafatot megmérgezték, az újra kiélezheti az izraeli–palesztin feszültségeket. Izrael és a Hamász a napokban egyezett meg egy tűzszünetben a Gázai övezet bombázása és palesztin rakétatámadások után. A harcok alatt a PH által ellenőrzött Ciszjordániában nagy tüntetések voltak Izrael ellen. A Palesztin Hatóság egykori elnökének bizonyítékokkal alátámasztott megölése a tüntetések kiújulásához, és akár a tűzszüneti megállapodás felmondásához vezethet.