Az elnök fotójával kell díszíteni a követségeket

2012.11.29. 15:11

Ki kell függeszteni a szerb külképviseletek épületeiben Tomislav Nikolić államfő fényképét. Erre adott utasítást a köztársasági elnök kabinetje, melyet aztán a külügyminisztérium továbbított a külképviseleteknek, számolt be róla a vajdasági Magyar Szó.

Az utasítás részletesen kitér arra is, hogy milyen helyiségekben kell kifüggeszteni a portrékat, így például a külképviselet vezetőinek irodáiban és a fogadószalonokban. A külügyminisztérium közleményében megerősítette a hírt, állításuk szerint általános gyakorlatról van szó, minden állam ugyanerre utasítja a külképviseleteit. Hasonló utasítást küldtek az előző szerb államfő vonatkozásában is.

A Magyar Szó viszont arról ír, hogy Josip Broz Titó óta egyetlen államfő sem rendelte el portréjának kihelyezését külképviseleteken. Ezt a lapnak megerősítette  Mihailo Kovač, Szerbia egykori bécsi nagykövete is. Kovač viszont azt is hozzátette, hogy külföldi útjain gyakran tapasztalta, hogy más országok élnek ezzel a gyakorlattal.

Ugyanakkor Kovač biztos nem a magyar külképviseleti épületekben tapasztalta ezt: az Index megkeresésére a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya közölte, semmilyen irányelv nincs és nem is volt arra vonatkozólag, hogy a magyar államfő fényképét a külképviseleteinken ki kéne függeszteni.