Tűz volt a Csalagútban

2012.11.29. 17:06 Módosítva: 2012.11.29. 18:45
Tűz ütött ki csütörtökön délután a La Manche-csatorna alatt húzódó alagútban, de senki sem sérült meg.

A létesítményt működtető Eurotunnel társaság kommunikációs igazgatója közölte, hogy két órán át állt a forgalom, miután egy vasúton szállított teherautó kigyulladt. A 29 teherautóból álló rakomány hét kilométerre volt a kijárattól, amikor az érzékelők jelezték a füstöt.

A szerelvényt egy menekülő útra irányították, és gyorsan eltávolították a Csalagútból. A francia oldalon tűzoltók várták, és gyorsan eloltották a lángokat. Egy kamion és a rakománya megsemmisült. A vonaton utazó 36 ember (sofőrök és vonatkísérők) egyikének sem esett baja – közölte az igazgató.

Mint hozzátette, az alagút átmeneti lezárására és a forgalom felfüggesztésére azért volt szükség, hogy kiszellőztessék az alagutat, kifújva onnan a tűz okozta füstöt. A forgalom leállításának pillanatában négy vasúti szerelvény, úgynevezett Eurostar haladt a Csalagút felé, kettő London, kettő Párizs irányában, egyenként mintegy 500 utassal. Mind a négy vonatot még az alagútba érés előtt sikerült megállítani.

Az 50 és fél kilométer hosszú Csalagutat 1994 májusában nyitották meg: azóta három nagyobb tűz volt az átjáróban.

Utoljára bő négy évvel ezelőtt volt tűz a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csalagútban. 2008 szeptemberében egy robbanás történt, majd tűz ütött ki a két bejárat között közlekedő egyik teherszállító vonaton, mintegy 650 méteren rongálta meg az alagút szerkezetét, emiatt 30 órán át szünetelt a forgalom.