Az ENSZ Izrael atomprogramjára kíváncsi

2012.12.04. 06:22

Csaknem egyhangú határozatban szólította fel az ENSZ Közgyűlése Izraelt arra, hogy tegye lehetővé nukleáris létesítményeinek nemzetközi ellenőrzését. A helyi idő szerint hétfő este elfogadott határozatot 174 tagállam támogatta, 6 ellene voksolt, míg ugyancsak 6 ország tartózkodott a szavazástól.

A dokumentum sürgette Izraelt, hogy nyissa meg nukleáris létesítményeit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által végrehajtandó ellenőrzések számára. Felszólította továbbá arra is, hogy haladéktalanul csatlakozzon a nukleáris fegyverek terjesztését gátló atomsorompó szerződéshez.

Az utóbbival összefüggésben a közgyűlési határozat felhívta Izraelt, hogy támogassa a közel-keleti térség nukleáris fegyvermentesítését, és vegyen részt az ezt célzó, magas szintű konferencia munkájában. A szóban forgó tanácskozást mások mellett valamennyi arab ország, és Irán részvételével eredetileg december közepén tartották volna Helsinkiben, de az Egyesült Államok azonban november 23-án lefújta azt.

Washington a térségben uralkodó politikai zűrzavarra, továbbá arra hivatkozott, hogy Irán elutasítja a nukleáris fegyverek terjedését. Teherán és több arab állam viszont azt állította: a tervezett konferencia lemondásának tényleges oka az volt, hogy Izrael nem kívánt részt venni azon.