Nem lesz meg a kétharmad Romániában

2012.12.04. 14:06

December 9-én parlamenti választásokat tartanak Romániában, a legfrissebb előrejelzéseit pedig hétfőn publikálta a CURS közvélemény-kutató intézet.

A felmérésből az derült ki, hogy a jelenleg kormányzó Szociális-liberális Szövetség (USL) kényelmes, de alkotmánymódosításokhoz nem elégséges többségét szerezhet a választásokon. A hétfőn közölt eredmények szerint a választók 57 százaléka tervez a pártra szavazni. Második helyre a jobbközép Igaz Románia Szövetsége (ARD) érhet be 17 százalékkal, harmadiknak pedig a populista Dan Diancoescu Néppárt (PPDD) a szavazatok 15 százalékával.

A felmérés szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5 százalékra, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egy százalékra számíthat. A bukaresti parlamentbe történő bejutáshoz vagy az országos voksok legalább öt százaléka kell, vagy az, hogy egy párt jelöltjei legalább három szenátori és legalább hat képviselői választókerületben nyerjenek.

A választások közeledtével kiéleződött a két magyar párt viszonya, mivel az RMDSZ szerint az EMNP indulása csak az ő bejutási esélyeiket rontja. Korábban Antal Árpád András, az RMDSZ elnöke a hirado.hu-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a Néppárt csak félretájékoztat, hiszen ők is tudják, hogy nem kerülhetnek be a parlamentbe. Antal, aki egyben Sepsiszentgyörgy polgármestere is, azt mondta, ha a Néppárt jelöltjei a városában és még legalább öt körzetben meg tudják szerezni a legtöbb szavazatot, lemond minden közéleti pozíciójáról.

Papp Előd, a Néppárt regionális elnöke viszont úgy látja, hogy van 15 képviselői és 7 szenátori kerület, ahol biztosan magyar jelölt fog az élen végezni és szerinte mindkét párt be fog jutni a parlamentbe.

A romániai magyar pártok kampánya azért vetett hullámokat országos szinten is, múlt héten a román belügyminiszter sérelmezte a Néppárt autonómiát hirdető plakátjait. Ezeket a plakátokat végül el is távolították Szászfenesen és Csíkszeredán, amiért a Néppárt feljelentést is tett. A közszolgálati televízió pedig letiltotta a párt hasonló témájú kampányfilmjét is letiltotta.

A kampány során a leghevesebb összecsapások nem a politikai pártok, hanem a kormányzó USL és Traian Băsescu államfő között zajlottak. A pártszövetség és Băsescu között kialakult állóháború nyár óta tart, amikor Victor Ponta miniszterelnök népszavazással kívánta eltávolítani Băsescut a köztársasági elnöki posztból. A szavazás érvénytelen lett, azóta azonban kettejük személyeskedő vitájáról szól a román közélet.

Mint ahogy arról a Krónika beszámol, új csavart kaphat a történet, ha USL valóban 50 százalék fölötti eredményt ér el a vasárnapi szavazáson, hiszen ekkor az államfőnek elvileg kötelessége felkérni Pontát a kormányalakításra. Ugyanakkor Băsescu egy hétfő esti televíziós nyilatkozatában az alkotmányra hivatkozva továbbra is kitartott amellett, hogy jogában áll más jelöltet is megnevezni. Múlt héten egy kereskedelmi televízióban arról beszélt, hogy egy államfőnek időnként valóban le kell nyelnie egy-egy békát, de egy disznót már nehezen tudna.

Băsescu személye a kampányban is központi téma volt, ezért a mostani szavazás legalább annyira fog róla is szólni, mint a pártok programjairól. Az államfő szerint az USL egy sor kérdés kapcsán egyszerűen hazugságokat híresztelt róla. Szerinte az USL vezetősége megpróbálta őt besározni az Európai Unió vezetői előtt, holott éppen Ponta volt az, aki terjedelmes figyelmeztető levelet kapott Brüsszelből.

A most vasárnapi választásokat a 2008-ban bevezetett egyéni választókerületes szavazási rendszerben fogják lebonyolítani. A kormányzó USL év közben módosítani próbálta a választójogi törvényt, és megszüntette volna a hatályban lévő arányos rendszert, de végül ezt az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek találta.