Koszovó irodát nyithat Belgrádban

2012.12.05. 10:31

A szerb és a koszovói miniszterelnök az éjszaka megállapodott abban, hogy közösen fognak működtetni átkelőhelyeket Szerbia és Észak-Koszovó között, és összekötő irodát létesítenek egymás fővárosában.

Ivica Dačić és Hashim Thaci kedd este harmadik alkalommal találkozott egymással Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselőjének a kezdeményezésére. Éjfél után bejelentették a döntést az összekötő irodák létesítéséről, amelyek egyelőre nem saját néven, hanem a belgrádi, illetve a pristinai uniós képviseleten fognak működni.

Szerbia nem ismeri el a 2008-ban függetlenné vált Koszovó önálló államiságát, ezért arra sem hajlandó, hogy hivatalos diplomáciai képviseleteket létesítsenek egymás fővárosában. A most kialakított formula nem szól arról, hogy az összekötő iroda és az összekötő tisztségviselő diplomáciai státust kapna, azt viszont kiköti, hogy egyelőre a belgrádi EU-delegáció, illetve a pristinai EU-iroda adja a helyiséget.

Az átkelők közül négynél kezdik meg az integrált működtetést – kettőnél hétfőn, további kettőnél december 31-én.

Ashton bejelentette, hogy a kedd éjjeli találkozón Thaci albán kormányfő megígérte, különleges, több etnikum képviselőiből álló koszovói rendőri egység fogja védeni a vallási és kulturális örökség részének minősített helyeket. Koszovóban a szerb ortodox vallás több kiemelt fontosságú kegyhelye található.

A következő Dačić-Thaci találkozót január 17-re tűzték ki.