Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Puccs után az ombudsman lett a kormányfő Maliban

2012.12.12. 00:08

Mali államfője az ország ombudsmanját nevezte ki miniszterelnöknek kedd este, néhány órával azután, hogy katonák őrizetbe vették és lemondatták a nyugat-afrikai ország hivatalban lévő kormányfőjét, Cheick Modibo Diarrát.

Dioncounda Traore államfő rendeletét a tévében ismertették. Eszerint az államfő elfogadta Diarra lemondását, és utódjának nevezte ki Django Sissokót. A 62 éves jogász-politikus tavaly május óta az állampolgári jogok biztosa, illetve előtte több évig az elnöki hivatal titkára volt.

Diarrát hétfő éjszaka vették őrizetbe katonák Amadou Haya Sanogo, a márciusi puccsot végrehajtó katonai junta vezetőjének utasítására. Hajnali négy órakor Diarra tévéüzenetében arról tájékoztatta "az ország jövőjéért aggódó és a békében reménykedő" polgárokat, hogy lemond, és vele együtt távozik a teljes kormány is.

A junta szóvivője szerint Diarra jelenleg házi őrizetben van. Sanogo kedden cáfolta azt, hogy katonái lemondásra kényszerítették a miniszterelnököt. Mint fogalmazott: csak "elősegítették" a távozását.

Maliban a márciusi államcsíny óta zavaros a helyzet. A puccsisták átadták ugyan a hatalmat egy civil kormánynak, de az elmúlt nap eseményei is arról tanúskodnak, hogy továbbra is beleszólásuk van az ország irányításába. A márciusi katonai puccs után Mali gyakorlatilag kettészakadt. Északon az ország kétharmadát, egy Franciaország nagyságú területet iszlamisták tartanak ellenőrzésük alatt, akik az iszlám jogrend, a saría alapján működő független államszervezetet akarnak ott létrehozni.