Ferenc, Olívia
-3 °C
3 °C

Szabálytalanságok az egyiptomi választásokon

2012.12.17. 00:45
Súlyosabb erőszakcselekmények nélkül, de gyakori szabálytalanságokkal tarkítva zajlott le a népszavazás első fordulója szombaton Egyiptomban az új alkotmánytervezetről. A Muzulmán Testvériség szerint az egyiptomiak többsége a tervezet mellett szavazott, az ellenzék azonban cáfolta ezt.

A szavazóhelyiségek a tervezettnél két órával később, helyi idő szerint este kilenc órakor (magyar idő szerint este nyolckor) zártak. A jelentős iszlamista többségű alkotmányozó testület által sebtében kidolgozott, november 30-án elfogadott szövegről tartott voksolást több héten át tartó összecsapások előzték meg az iszlamisták és az iszlám igazságszolgáltatás szigorúbb alkalmazásától tartó ellenzékiek között. A testületben az ellenzék javaslatait szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyták.

Egyiptomnak 51 millió szavazásra jogosult állampolgára van. Szombaton a lakosság felét szólították az urnákhoz tíz kormányzóságban, a többi tizenhétben a jövő szombaton szavaznak. A választási bizottság egyik tagja szerint a hivatalos végeredményt csak akkor teszik közzé, ha a többi kormányzóságban is megtörtént a szavazás. Más értesülések szerint az első részeredmények legkorábban a jövő hét közepén várhatók.

Ha a népszavazáson egyszerű többséggel jóváhagyják az alkotmánytervezetet, tovább nő az iszlamisták befolyása. Ha viszont elutasítják az alkotmányt, három hónapon belül ki kell írni a szavazást az új alkotmányozó testület megválasztására. Ezalatt Murszi gyakorolná a törvényhozó hatalmat. Az idő azonban szorít: amíg nem fogadják el az új alkotmányt, addig nem lehet megtartani a parlamenti választásokat Egyiptomban.

Szabálytalanságok

A hét végén több jelentés is érkezett szabálytalanságokról. Alexandriában mintegy 1500 nő torlaszolta el az utat tiltakozásul, amiért egy bíró nem engedte szavazni őket, mert nem viseltek fátylat. Ellenzéki megfigyelők és emberjogi szervezetek szerint a szombati voksoláson gyakoriak voltak a szabálytalanságok, de szisztematikus csalást nem tapasztaltak.

Vasárnap már a népszavazás megismétlését követelték a legfontosabb egyiptomi jogvédő csoportok, arra hivatkozva, hogy a szavazást kiterjedt jogsértések kísérték. Hét jogvédő szervezet képviselői közös sajtóértekezletükön azt hangoztatták, hogy az ország 27 tartományából tízben lebonyolított szombati első forduló nélkülözte a megfelelő bírói felügyeletet. Állításuk szerint egyesek hamisan bírónak adták ki magukat, így "ellenőrizve" a voksolást, a szavazatszámlálásnál nem voltak jelen megfigyelők, a nők egy részét pedig megakadályozták a szavazásban.

A kiterjedt jogsértésekről szóló információkkal a jogvédők néhány órával azután álltak elő, hogy a Mohamed Murszi elnököt támogató Muzulmán Testvériség bejelentette: számításaik szerint az egyiptomiak többsége igennel szavazott az új alkotmány iszlamisták által kidogozott tervezetére. Nem hivatalos becslések szerint a részvételi arány 32 százalék körül alakult.

A hatalmon lévő iszlamista párt a vasárnapra virradó éjjel még azt állította, hogy a szavazók mintegy 70 százaléka voksolt a tervezet mellett. Később már egy képviselőjük azt közölte, hogy az egyiptomiak szűk többsége, 56,5 százaléka szavazott igennel. Az ellenzék cáfolta ezeket az állításokat, adatai szerint az első forduló előzetes eredményei azt tükrözik, hogy az egyiptomiak 66 százaléka elutasította az iszlám előírásain alapuló alkotmánytervezetet.

Az ellenzék fő szervezetének számító Nemzeti Megmentés Frontja ugyanakkor arról is beszámolt, hogy már a szavazás során is történtek csalások. A szervezet szerint az országban több helyen igyekeztek befolyásolni a szavazókat, és a szavazóurnák több helyütt nem voltak lepecsételve. "A választási manipulációk mértéke egyértelműen azt bizonyította, hogy a Muzulmán Testvériség a választók akaratának meghamisítására és a saját kézjegyét viselő tervezet elfogadtatására törekedett" - hangoztatta a Nemzeti Megmentés Frontja.