Még mindig szedi áldozatait a madárinfluenza

2012.12.18. 08:46

Egy négyéves indonéz kisfiú a madárinfluenza legutóbbi áldozata, írja a Washington Post. Indonéziában követelte eddig a legtöbb emberéletet a halálos vírus, a fiú halálával százhatvanra emelkedett a járvány áldozatainak száma az országban.

A fiú Tangerang városában halt meg december 6-án. Az indonéz egészségügyi minisztérium tisztviselője, Rita Kusriastuti a lapnak elmondta, a fiúnál először november 30-án jelentkeztek a megfázás tünetei és ekkor lázasodott be, de kórházba végül csak halálának napján vették fel. A fiú alighanem a házuk környékén egy döglött baromfitól kaphatta el a vírust.

2003 óta 360 halálos áldozata ismert a madárinfluenzának. A H5N1 vírus továbbra is nehezen terjed emberek között, de a tudósok régóta tartanak attól, hogy a vírus egy olyan jóval veszélyesebb alakba fog mutálódni, amely majd sokkal könnyebben tud emberről emberre terjedni. Idáig a legtöbb regisztrált haláleset vissza volt vezethető döglött baromfiakkal történt közvetlen érintkezésre.

A múlt héten Jáva szigetén több százezer kacsát gyilkolt meg a vírus egy olyan verziója, melyet korábban nem mutattak még ki az országban. A vírus ezen mutációját számos más országban is felfedezték azóta és egyelőre semmi nem utal arra, hogy erre fogékonyabbak lennének az emberek. Kusriastuti szerint a H5N1 új mutációja import kacsákkal érkezhet Indonéziában, ugyanakkor nem vetették még el annak a lehetőségét sem, hogy egy korábban már jelenlévő változatból fejlődött ki.

Júliusban Kínából jelentettek madárinfluenza-járványt. Akkor egy cég baromfitelepén 1600 csirke hullott el és 5500-nál találták meg a fertőzés jeleit. A helyi hatóságok lezárták a telepet, fertőtlenítették, és több mint 156 ezer állatot leöltek.