Egyre több újságírót ölnek meg

2012.12.19. 18:31

Idén ölték meg a legtöbb újságírót hivatásának gyakorlása közben - jelentette be a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet, amely 1995 óta készít évente összesítést ebben a témában.

A fegyveres összetűzésnek vagy bűnténynek áldozatul esett újságírók száma meghaladta a százharmincat. Kiugróan emelkedett a megölt bloggerek száma, amely a tavalyi ötről 47-re nőtt.

Az idei halálozások két fő helyszíne a belháború sújtotta Szíria, valamint a továbbra is a káosz idejét élő Szomália volt. Szíriában a nemzetközi szervezet hatvanöt médiaáldozatot számolt össze, ebből 44 blogger volt. Szomáliában 18, a tálib erőszakkal küzdő Pakisztánban 10, Mexikóban hat újságíró halt erőszakos halált hivatásának gyakorlása közben.

Christophe Deloire, az RSF vezetője azt is megjegyezte, hogy az újságírók haláláért felelősök általában büntetlenek maradnak, ami azzal a következménnyel is jár, hogy a szakma képviselői ellen a jövőben bátrabban követnek el hasonló bűncselekményeket.

A szervezet adataiból az is kiderül, hogy a legtöbb újságíró (összesen 72) Törökországban ül börtönben. Az RSF hozzátette, hogy közülük legalább 42-en egészen bizonyosan munkásságuk miatt kerültek rács mögé, jóllehet a kormány azt állítja, hogy hivatásuktól független bűnökért, például terrorszervezetben való részvételért börtönözték be őket.

Sok újságírót tartanak fogva Kínában, Szíriában, Iránban és Eritreában is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport