Lőni tanulnak az amerikai tanárok

2012.12.28. 14:17 Módosítva: 2012.12.28. 14:29
Kétszáz tanár vett részt egy, a Utah állambeli Salt Lake City-ben rendezett fegyverhasználati képzésen. Sokan úgy vélik, nincs más megoldás a Newtownban történtekhez hasonló vérengzések elkerülésére, a jelenség azonban a szülőket is megosztja.

A Utah állambeli lövészsport egyesület évek óta szervez fegyverhasználati tanfolyamokat iskolai tanároknak. Ezeken eddig évente legfeljebb tizenhatan vettek részt, idén azonban a 201. jelentkezőt már el kellett küldeniük, mert nem volt több hely a teremben – írja az NBC News.

Az iskolai személyzet fegyveres oktatása az amerikai társadalom egyik lehetséges válasza a december 14-én történt brutális connecticuti vérengzésre, amely huszonhat halálos áldozatot követelt. Ezt a verziót támogatja a nagy befolyással bíró amerikai fegyverszövetség, az NRA is, amelynek alelnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy „az egyetlen dolog, ami megállíthat egy fegyveres rosszfiút, az egy fegyveres jófiú”.

Ezzel gyökeresen ellentétes Barack Obama víziója, aki úgy látja, az iskolai mészárlással halaszthatatlanná vált a fegyvertörvény szigorítása. Ennek érdekében az elnök fel is állított egy szakértői bizottságot, és megígérte, hogy januárra kész lesz az új fegyverellenes terv.

Obama múlt szerdán azt mondta: nem lehet olyan törvényt hozni, ami megelőzné a fegyveres erőszakot, de „a kérdés komplexitása nem lehet többé mentség arra, hogy ne tegyünk semmit”. Az elnök szerint az országnak szembe kell néznie azzal a kulturális jelenséggel, amely dicsőíti a fegyvereket és az erőszakot: „Minden lépésünknek az otthonainkon és a szívünkön belül kell kezdődnie" – mondta Obama.

A pénteki képzésen részt vett tanárok viszont úgy látják, a fegyverek használatában való jártasságukkal tudnak legjobban hozzájárulni a gyerekek biztonságához. Az egyik tanár úgy fogalmazott, „ha valaha olyasvalakivel kellene szembenéznünk, mint a connecticuti ámokfutó, én fel vagyok készülve rá, hogy viszalőjek”. Utah állam példája nem terjedhet el Amerika-szerte, mivel itt van az egyik legendékenyebb fegyverviselési szabályozás az Egyesült Államokban – a legtöbb államban ugyanis még a fegyverviselési engedéllyel rendelkezők sem vihetik magukkal fegyverüket az iskolába.