Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Ez Orbán eddigi legsúlyosabb veresége

2013.01.05. 14:50
Német, svájci meg osztrák lapok és a német közszolgálati csatorna is hírt adott az Alkotmánybíróságnak (AB) a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését alaptörvény-ellenesnek ítélő döntéséről.

FAZ: Nem tudni, kinek lett volna jó a regisztráció

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a címlapján közölt hír mellett elemzést is közölt az ügyről Magyarországi választójog – Kinek az előnyére? címmel. Nem egyértelmű, hogy kinek az előnyére váltak volna a megsemmisített választási eljárási szabályok, például az előzetes választási regisztráció az ellenzéki bírálatok szerint kirekesztette volna a választásból egyebek között a képzetlen rétegeket, de nem biztos, hogy ez valóban a Fidesz javát szolgálta volna, hiszen a párt törzsválasztói jellemzően vidékiek, éppen úgy, mint a képzetlen rétegek – írta a lap.

Van a szabályozásnak egy része, amit nem érintett az AB döntése, és jóval fontosabb a hatályon kívül helyezett elemeknél: ez a „többségi választójog”, vagyis az, hogy a választási rendszer a legerősebb pártnak kedvez – írta a FAZ tudósítója, rámutatva, hogy a balközép ellenzék megosztott, a legerősebb párt pedig továbbra is a Fidesz-KDNP. Szerinte a legerősebb pártnak kedvező jelleg egyesülésre kényszerítheti a szétforgácsolódott ellenzéket.

ARD: Az ellenzék jelentős győzelme

Az ARD német közszolgálati csatorna hírportálján az Orbán miniszterelnök veresége – az alkotmánybíróság megbuktatja a választójogi reformot című beszámoló olvasható. Eszerint az AB döntése Orbánnak „jelentős vereség”, az ellenzéknek pedig „jelentős győzelem”. „A kormány első ízben törődött bele, hogy vereséget szenvedett” – vélték. Orbánnak a Fidesz kétharmados többsége ellenére fokozódó ellenállásra kell számítania, és nemcsak az EU-ban, hanem Magyarországon is – írták.

Der Standard: Az eddigi legsúlyosabb vereség

A Der Standard osztrák napilap szerint az AB ítélete az eddigi legsúlyosabb vereség, amit hatalomra lépése óta el kellett könyvelnie Orbán Viktornak. „Magyarország erős embere” korábbi alkalmakkor úgy lépett túl az AB döntésén, hogy hatásköröket vont meg a testülettől – írták.

Először úgy nézett ki, most is ez történik majd: amikor az AB egy héttel ezelőtt formai okok miatt törölte a regisztrációt az alkotmány átmeneti rendelkezései közül, Rogán Antal frakcióvezető még úgy foglalt állást, hogy az alkotmány törzsszövegében rögzítik a regisztrációt. Ezzel viszont Orbán és bizalmasai átléptek volna egy „vörös vonalat”, mert megkérdőjelezhető lett volna a következő választások legitimitása, ha az AB nemleges állásfoglalása ellenére is fennállt volna a regisztrációs kötelezettség – vélték.

Die Presse: Áder nem báb, de a Fidesz a nap vesztese

A Die Presse konzervatív lap budapesti tudósítója, Bognár Péter súlyos vereségként értékelte az ítéletet a kormány szemszögéből. Szerinte Áder Jánosnak állhatatosságával sikerült kifognia a szelet mindazoknak a vitorlájából, akik hivatalba lépésekor azt állították, ugyanúgy "Orbán bábja" lesz, mint elődje volt.

Az erő jegyében adták fel

A Fidesz vezetői már decemberben tudták, hogy az Alkotmánybíróság milyen szavazati arányban találja majd alkotmányellenesnek a választási regisztrációt, ennek ellenére Orbán Viktor csütörtökig kitartott a feliratkozás mellett. A kormányfőt végül párttársai azzal győzték meg, hogy a regisztrációról szóló vita elhúzódása ártana a kormánynak, illetve, hogy a Fidesz úgy is megőrzi erejét, ha most meghátrál.

Másképp látja a Die Presse szerzője, Helmar Dumbs. „Első pillantásra egyértelműen úgy tűnik, hogy Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök és soviniszta felhangoktól nem idegenkedő pártja, a Fidesz a nap vesztese” – írta. Közelebbről az AB döntése „óriási pofon” Orbán ellenfeleinek – írta. A szerző szerint ébernek kell lenni, amikor az Orbán-kormány kritikus hangvételű tömegtájékoztatási eszközöket „sanyargat”, és még inkább, ha korlátozza a demokratikus versenyt, de amíg egy olyan államfő van, aki kéri egy rendelkezés alkotmányossági kontrollját, és az alkotmánybíróság meg is semmisíti azt, addig nem indokolt tekintélyelvű államról beszélni.

NZZ: Az alkotmánybíróság döntése pofon

A svájci Neue Zürcher Zeitung budapesti tudósítója szerint az Alkotmánybíróság döntése pofon az Orbán-kormány számára, annál is inkább, mert „a 15 alkotmánybíró több mint fele a Fideszből jön, vagy legalábbis közel áll a kormánypárthoz”. Az Alkotmánybíróság, de Áder János államfő is bizonyította az Orbán-kormánytól való függetlenségét azzal, hogy szakszerűen viselkedett ebben a rendkívül vitatott kérdésben – írta a lap.