Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Hetven év után találkoztak a testvérek

2013.01.06. 19:28 Módosítva: 2013.01.06. 20:36

Több mint hét évtized után, az egyik közösségi internetes portál segítségével találta meg egymást két, a II. világháború elején szétszakított idős boszniai nőtestvér.

A 82 éves Hedija Talic és nővére, a 88 éves Tanija Delic a napokban találkozott újra, köszönhetően annak, hogy Hedija fia családfakutatást végzett és a Facebookon rábukkant nagynénje lányára - írta szombati számában a Nezavisne Novine című boszniai lap.

Hedija 1941-ben, 11 évesen szakadt el családjától, amikor a háború elől menekülve elhagyták Bosznia északnyugati részén lévő szülőfalujukat. A lány árvaházba került, szülei a háborúban haltak meg, fivére valószínűleg az Egyesült Államokba emigrált. Felnőve Hedije végül Tuzla környékén telepedett le, feladva a reményt, hogy valaha is megtalálja valamely családtagját, mert vagy azt mondták neki, hogy mind meghaltak, vagy azt, hogy Amerikába vándoroltak ki.

A nővérek egyike sem tudta, hogy nem is túl messze, mindössze 200 kilométerre élnek egymástól - Tanija egy faluban Északnyugat-Boszniában. A két asszony zokogásban tört ki a nem remélt találkozón. Az eltelt hosszú idő ellenére sok közös emléket tudtak felidézni. A nővérek most Amerikába került fivérüket szeretnék megtalálni - írta szarajevói újság.