Mali sürgős segítséget kért az ENSZ-től

2013.01.11. 06:54

Franciaországtól és az ENSZ-től kért sürgős segítséget Mali elnöke, Dioncounda Traoré, hogy megállítsa az országa északi részét uraló iszlamista lázadók előrenyomulását dél felé, a főváros irányában. Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet közölte csütörtökön New Yorkban, hogy Traoré kevelet írt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és Francois Hollande francia elnöknek.  A diplomata szerint Hollande már pénteken válaszolni fog Traoré megkeresésére. Diplomáciai források szerint Traoré katonai segítségért folyamodott Franciaországhoz.

Korábban Párizs kezdeményezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésén megvitatta a Maliban kialakult helyzetet, miután a dél felé nyomuló lázadók csütörtökön elfoglalták a fővárostól, Bamakótól 600 kilométerre fekvő, stratégiai fontosságú Konna várost, és kiűzték onnan a hadsereget. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető iszlamisták most már a százezres Mopti várost fenyegetik, és harci sikereik azt jelzik, hogy a mali válság kezd veszélyes méreteket ölteni.

A Biztonsági Tanács az afrikai vezetésű nemzetközi erő mielőbbi beavatkozását sürgette. A testület szerint "a helyzet súlyosbodása veszélybe sodorja Mali stabilitását és egységét, és egyenes fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra nézve". A BT december 20-án hagyta jóvá a katonai beavatkozást tervét Maliban. A terv 3300 katona bevetését hagyta jóvá.

Az AFP hírügynökség jelentette, hogy csütörtök este külföldi katonákat és fegyvereket szállító, csapatszállító repülőgépek érkeztek a Mali középső részén fekvő Sévaré város repülőterére. Nem tudni egyelőre, hogy honnan érkeztek a gépek, és hány katonát szállítottak.

A márciusi katonai puccs okozta hatalmi űrt kihasználva tuareg lázadók a velük szövetséges iszlamistákkal együtt ellenőrzésük alá vonták az ország északi részét, egy Franciaország nagyságú területet. Azóta ott gyakorlatilag az iszlamisták uralkodnak, akik bevezették az iszlám törvénykezést, a saríát.