Vérfürdő az algériai gázmezőnél

2013.01.17. 20:57

Befejeződött csütörtök este Algériában a helyi hivatalos hírügynökség értesülése szerint az a katonai akció, amit az egyik szaharai gázkitermelő telepnél előző nap foglyul ejtett több száz ember kiszabadítására indítottak.

A terroristák elleni katonai akcióban a túszok közül harminc vesztette életét, algériaiak és külföldiek egyaránt, jelentette a Reuters péntekre virradóan algériai biztonsági forrásokra hivatkozva. Az idézett források nyolc algériai, két japán, két brit és egy francia halottat említettek, hozzátéve, hogy a többi áldozat állampolgársága még nem ismert. A külföldi túszok között egyébként amerikai, brit, norvég, japán, Fülöp-szigeteki, malajziai, ír, francia és román állampolgárok voltak.

Az algériai biztonsági erők támadásában meghalt egyik parancsnokuk, és életét vesztette a csoport tizenöt tagja, közölték a terroristák csütörtök este. A Fehér Ház bejelentése szerint az algériai eseményekről telefonon egyeztetett Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő. Mindketten támogatásukról biztosították a Maliban az elmúlt hét végén kezdett francia katonai intervenciót. A terroristák korábban azt hangoztatták, hogy az algériai földgázkitermelő telep elleni támadást az általuk agressziónak bélyegzett francia katonai beavatkozás megtorlásának szánták.

Az algériai hadsereg csütörtökön rohamozta meg azt a sivatagi gázkitermelő létesítményt, amit még szerdán foglaltak el iszlamista fegyveresek, és amiben külföldi túszokat is bezártak. Bár korábban az algériaiak megígérték, végül nem szóltak a támadásról szövetséges országok vezetőinek.

A hadsereg első támadása nem volt sikeres. Nem hivatalos források szerint  a harcban 34 túsz és 14 túszejtő meghalt. Más beszámolók szerint viszont sok túsznak sikerült elszöknie. A túszejtők Mauritániába eljuttatott közleménye szerint hét élő túszuk volt már csak, három belga, két amerikai, egy brit és egy japán. Az algériai állami televízió tudomása szerint ekkor négy külföldi túsz meghalt a műveletben, és összesen 13 ember megsebesült. Más források szerint a külföldiek közül négyen szabadultak ki, az algériaiakat is beszámítva pedig a túszok fele megmenekült.

Az algériai hadsereg csütörtök délután 3 órás közleménye szerint a túszmentő akciónak még nem volt vége, a harc továbbra is tartott. Ezt kora este megerősítette az algériai tájékoztatásügyi miniszter is. Mint elmondta, sajnálatos módon valóban vannak áldozatok és sérültek, konkrét számukat azonban nem tudta megmondani.

Egy szabadon engedett algériai délután azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy egy fegyveres fogva tartójuk azt mondta az algériai munkásoknak, hogy muszlinokat nem fogják bántani,de meg fogják ölni az összes "keresztényt és hitetlent".  Mivel a létesítmény a sivatag mélyén fekszik, eddig kevés szemtanúi beszámoló került napvilágra. Az üzembe dolgozó férfi azt is elmondta a hírügynökségnek, hogy a támadók jó helyismerettel rendelkeztek.

Szerdán  egy helyi felkelő csoport foglalta el a gázmezőt, és ejtett túszul többek között brit, japán, amerikai és norvég dolgozókat. A támadók parancsnoka a „Félszemű” néven is ismert Mohtar Belmohtar, aki az al-Kaida észak-afrikai csoportját vezette a közelmúltban, és az éppen franciákkal is hadakozó mali iszlamisták egyik főnöke volt. Nem véletlen, hogy a túszejtők legfőbb követelése, hogy a francia csapatokat vonják ki Maliból.

Mohtar Belmothar 1972-ben született Algériában, és egy ideig cigarettacsempészettel foglalkozott. 19 évesen Afganisztánba utazott, ott kapott kiképzést, és 1992-ben visszatért Afrikába. Előbb az algériai polgárháborúban volt az al-Kaidával is szövetséges szalafisták befolyásos vezetője, majd pedig Maliban folytatta a harcot egy tálib típusú állam megteremtéséért. Tavaly nyáron elterjedt, hogy meghalt, de aztán kiderült, hogy csak elhagyta Malit. A Guardian portréja szerint ő Szahara egyik legfontosabb hadura.