Kubában dupla annyi politikai fogoly lett

2013.01.22. 21:15

Nem egészen egy év alatt megduplázódott és elérte a 90-et Kubában a politikai foglyok száma – közölte kedden egy illegális, de a kubai kommunista hatóságok által eltűrt ellenzéki csoport. Az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottsága (CCDHRN) által összeállított lista nem tartalmazza az összes politikai foglyot a „totalitárius rezsim” titkolózása miatt – állítja Elizardo Sánchez, a csoport szóvivője, aki maga is politikai fogoly volt.

A listán 106 név szerepel. Közülük 29-en még ítéletükre várnak, és 16-an feltételesen szabadlábon vannak. A foglyok között van az amerikai Alan Gross is, a washingtoni külügyminisztérium alvállalkozója, akit 2009 decemberében tartóztattak le, majd 15 évi börtönre ítéltek, amiért illegális műholdas kommunikációs eszközöket vitt be a szigetországba.

A kubai hatóságok semmilyen adatot nem tesznek közzé a bebörtönzöttekről. A CCDHRN 2012. márciusi listáján 45 politikai fogoly szerepelt és 18 feltételesen szabadlábra helyezett személy. Ketten közülük 2012-ben emigráltak. 2010-ben és 2011-ben Kubában 130 politikai foglyot engedtek szabadon a katolikus egyház közbenjárásának eredményeként. Többségük családjával együtt Spanyolországba távozott.