Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Halálos izraeli fegyverekre panaszkodnak jogvédők

2013.01.28. 13:03

Az izraeli hadsereg halálos tömegoszlató eszközöket használ a fegyvertelen tüntetők ellen Ciszjordániában a Bcelem nevű emberi jogi szervezet 31 oldalas jelentése szerint.

Az izraeli jogvédő csoport azt állítja, hogy a biztonsági erők akciói az elmúlt években ötvenhat palesztin áldozatot követeltek, s fegyveres válaszlépéseikkel „széleskörűen és rendszeresen” megsértették a nem halálos támadásokra vonatkozó rendelkezéseket.

2005 óta negyvennyolc palesztin halálát okozta éles lövedék. Hatan vesztették életüket a tüntetőkre irányzott, nem halálosnak tekintett gumilövedékek, ketten pedig könnygáz miatt.

A tömegoszlatás elfogadott eszközének tekintett könnygáz, gumilövedék, kábító gránát, vízágyú és paprika spray helyes használat esetén nem veszélyezteti a tüntetők egészségét, de a szervezet szerint a biztonsági erők a gyakorlatban ezeket az eszközöket jogellenesen, veszélyesen alkalmazzák. Ha ki is vizsgálják, általában a bűnösök megbüntetése nélkül zárják le az eseteket - állítja az emberi jogi szervezet.

A jelentés az éles lövedékek és a gumilövedékek betiltását követeli a tömegoszlatásban, valamint a könnygázgránátok emberekre vagy vízszintesen történő eldobását is csak közvetlen életveszélyben engedélyezné a katonáknak.

Az izraeli hadsereg a Reuters hírügynökségnek adott válaszában azt állítja, hogy az emberi jogi szervezet elfogult nézőpontból főként régebbi, vagy a katonai rendőrség vizsgálata alatt álló eseményeket mutat be. "Az izraeli hadsereg minden tőle telhetőt elkövet a szabályoknak megfelelő tömegoszlatás érdekében” - tették hozzá a katonaságnál.