Zsolt
2 °C
18 °C

Izraeli légicsapás Damaszkusz közelében

2013.01.30. 20:47 Módosítva: 2013.01.30. 21:00
Két nap alatt két légicsapást hajtott végre Izrael Szíriában. Kedden egy Hezbollahnak fegyvereket szállító konvojt, szerdán egy katonai kutatóközpontot bombáztak.

A szíriai hadsereg bejelentette szerda este, hogy az izraeli légierő "közvetlen bombatámadást" intézett hajnalban egy katonai kutató központ ellen, amely Damaszkusz és a tőle nem messze lévő libanoni határ között helyezkedik el.

Egy izraeli harci repülőgép hajnalban megsértette légterünket, és közvetlenül bombázott egy védelmi képességet javító kutató központot Dzsomraja térségében, Damaszkusz tartományban - közölte a SANA hivatalos hírügynökség.

Két munkatárs életét vesztette, öten megsebesültek, súlyos anyagi kár keletkezett - közölte a SANA hivatalos hírügynökség a fegyveres erők parancsnokságára hivatkozva.

Ezt a központot korábban már a kormányellenes felkelők - a hivatalos szóhasználatban "terrorista csoportok" - is megtámadták.

Korábban katonai konvojra támadtak

A szíriai rendszer ellen harcoló felkelők egyike szerint a járművek egy hegyi nyomvonalon haladtak, öt kilométerre attól a ponttól, ahol a Damaszkuszt Bejrúttal összekötő főút keresztezi a határát. Korszerű fegyvereket szállítottak a Hezbollahnak - mondta. A csapás pontos helye szerinte is Szírián belül volt.

Az izraeli 10-es tévécsatorna katonai szakértője arab forrásokat idézve szintén úgy vélte, hogy valószínűleg nem vegyi fegyvereket, hanem légvédelmi rakétákat szállított a levegőből megtámadott konvoj. Alon Ben Dávid szerint Izrael nem hagyhatja a modern orosz technológia Hezbollahhoz kerülését és hadrendbe állítását Libanonban, mert az megváltoztatná a térség erőviszonyait.