Két nap, félszáz halott a szíriai harcokban

2013.01.31. 21:13

Legalább 21 lázadó és 26 katona halt meg nem egészen két nap alatt Szíria északnyugati Idlíb tartományában közúti ellenőrző pontok elfoglalásáért vívott harcban – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az emigráns ellenzéki szervezet szerint heves összetűzések voltak a katonák, valamint a dzsihádista an-Nuszra Front, az Ahrar as-Sam és a Daúd brigádok között a lázadók által szerdán elfoglalt két ellenőrző pont körül.

A szervezet szerint az összecsapásokban legalább 26 katona, 21 lázadó, valamint 12 arab (nem szíriai) harcos esett el, utóbbiak között a Washington által terrorszervezetként számon tartott an-Nuszra Front egyik parancsnoka.

A Törökországgal határos Idlíb tartomány felett a kormányerők elveszítették az ellenőrzést. Harcok voltak Damaszkusz déli részén is, a hadsereg óta több mint fél éve ostromolt Haldije városnegyedben, tüzérségi tűzben hét lázadó halt meg.

Tüzérségi támadás célpontja volt a közép-szíriai Hama tartomány, a déli Deraa és keleti Deir-ez-Zór.

Szíriában közel két éve tart a polgárháborúba torkollott népfelkelés, amelyben az ENSZ szerint több mint 60 ezren haltak meg.