Obama is szeret lőni

2013.02.02. 21:41

Barack Obama két nap múlva vidéki túrára indul, hogy országszerte népszerűsítse a fegyvertartást korlátozó elképzeléseit. De mielőtt útnak indult volna, a Fehér Ház hivatalos fotóoldalán közzétették azt a fotót, ami bizonyítja, hogy az elnök amúgy maga is szeret lőni, jelentette az AP.

Obama a New Republicnak adott interjújában válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy lőtt-e valaha. "Ami azt illeti, Camp Davidben [az elnöki nyaralóban] állandóan skeetet lövünk" - mondta az elnök a New Republic február 11-i számában megjelenő interjújában, melynek vonatkozó részletei már a múlt hétvégén kiszivárogtak. Azt is elárulta, hogy "a lányok" nem szoktak vele lőni, de a vendégei igen.

A Fehér Ház 2013. február 2-án nyilvánosságra hozott fotóján Barack Obama látható, ahogy a Camp David-i elnöki nyaraló kertjében agyaggalambra lő. A kép 2012. augusztus 4-én készült.
A Fehér Ház 2013. február 2-án nyilvánosságra hozott fotóján Barack Obama látható, ahogy a Camp David-i elnöki nyaraló kertjében agyaggalambra lő. A kép 2012. augusztus 4-én készült.
Fotó: Peter Souza / The White House

A vallomás sokakat meglepett, Obama korábban nem büszkélkedett azzal, hogy egyáltalán lőtt az életében, hát még azzal, hogy "állandóan" lövöldözik. Hogy eloszlassák a bizonytalanságot, szombaton közzétettek egy, a képaláírás szerint tavaly augusztus 4-én, Camp Davidben készült fotót, amin Obama egy sörétes puskával lő. A képen nem látszik a célpont, de az aláírás szerint agyaggalambokra.

Obama az interjúban arról is beszélt, hogy "őszintén tiszteli a vadászat hagyományát", és hogy szerinte hibáznak, akik ezt figyelmen kívül hagyják. A fegyvertartás ügyében szerinte azt kell megérteni, hogy a vidéki és a városi környezetben mások a realitások. De a fegyverbarátoknak is odaszúrt, akiknek "jobban kéne figyelniük" a mondandójára annál, amennyire figyelnek.

Obama a tervek szerint hétfőn Mineapolisban beszél majd fegyverszabályozási terveiről a helyi rendőrségen.