Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

54 állam támogatta a CIA titkos börtöneit

2013.02.05. 23:14

A Nyitott Társadalom Alapítvány (OSF) jelentése szerint legalább 54 állam - a világ országainak több mint egynegyede - támogatta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneit a terrorizmus elleni küzdelem jegyében.

A kedden nyilvánosságra hozott jelentés 25 európai országot, köztük Németországot, Ausztriát, Olaszországot, Nagy-Britanniát és Csehországot nevezi meg, amelyek vagy megtűrték területükön a titkos börtönöket vagy lehetővé tették a foglyok elszállítását ilyen börtönökbe. Jogvédő szervezetek szerint ezen államok ellen eljárás indulhat az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Magyarország nem szerepel a listában.

A 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek után a CIA külföldön működtetett börtöneiben és az Egyesült Államokban tiltott kínzásoknak vetették alá a terrorizmussal gyanúsítottakat.

További európai országokat is megnevez a jelentés, közöttük Lengyelországot, Dániát, Spanyolországot, Portugáliát, Svédországot, Romániát, és a Közel-Keleten és Ázsiában is számos állam kivette részét a titkos műveletekből, még az Egyesült Államok ősellenségének számító Irán is együttműködött Washingtonnal.

A magyar származású Soros György nemzetközi befektető és emberbarát alapítványa 136 terrorizmussal gyanúsított esetét írja le, akiket a CIA elrabolt. "Valószínűleg sokkal több az érintettek száma, de a teljes létszám ismeretlen marad addig, amíg az Egyesült Államok és partnerei nyilvánosságra nem hozzák ezeket az információkat" - áll a jelentésben.

Néhány ország, így Afganisztán és Pakisztán szemére veti az OSF, hogy közvetlenül részt vettek a foglyok kínzásában. Más államok, mint Litvánia és Lengyelország megtűrték területükön a CIA börtöneit.

Az OSF nem csupán az amerikai, de más kormányokat is az emberi jogok megsértésével vádol. "A külföldi kormányok részvétele nélkül nem történhettek volna meg a titkos őrizetbe vételek és a törvénytelen kiadatások" - olvasható a jelentésben. A szóban forgó kormányok nemzeti és nemzetközi jogot sértettek és kijátszották a kínzásokat megtiltó törvényeket - állítja a New York-i központú jogvédő szervezet.