Megosztja a muzulmánokat mali és szíriai válság

2013.02.06. 19:53

A muzulmán országok vezetői eltérően ítélik meg a Maliban és Szíriában kialakult helyzetet - derült ki az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) kairói csúcstalálkozója első napján, szerdán elhangzott beszédekből.

Az 57 tagú szervezet kétnapos csúcstalálkozóján több mint 25 miniszterelnök és államfő vesz részt. Lemondta részvételét Monszef Marzuki tunéziai államfő, miután szerda reggel Tuniszban agyonlőtték Sokri Belaidot, az Egyesült Demokratikus Nacionalista Párt nevű ellenzéki tömörülés főtitkárát.

A találkozó középpontjában a szíriai válság áll, s a résztvevők, köztük Mahmúd Ahmadinezsád - az első iráni elnök, aki ellátogat Egyiptomba, egyben Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik utolsó szövetségese - a vérontás leállításának módozatait vitatják meg.

Szenegál dicsérte a francia beavatkozást

Macky Sall szenegáli elnök beszédében dicsérte Franciaországot a Maliban végrehajtott katonai beavatkozásért, és hangsúlyozta, a muzulmán világ nem engedheti meg, "hogy terroristák kis csoportja bűnöket kövessen el, eltorzítsa hitünket, és gyűlöletet keltsen az iszlám iránt".

A francia intervenció széles körű nemzetközi támogatást kapott, beleértve a mali kormányt magát, bár Mohamed Murszi egyiptomi elnök korábban elítélte a beavatkozást, mondván, hogy az állandósíthatja a bizonytalanságot a térségben.

A csúcson elmondott beszédében azonban Murszi tartózkodott Franciaország mali katonai akciójának bírálatától, bár világossá tette, hogy Kairó nem támogatja azt.

Szíriáról szólva Murszi élesen bírálta Aszad elnök rendszerét, de egyértelműen elutasított egy esetleges katonai beavatkozást.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezete, amelyet a Reuters megszerzett és kedden ismertetett, párbeszédre szólít fel a szíriai ellenzék és a kormány képviselői között.

Irak bizonytalan

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök, akinek síita vezetésű kormánya nem egyértelműen ítéli meg a szíriai helyzetet, jóval óvatosabban közelítette meg a válságot. Hírek szerint attól tart, hogy saját hatalmi helyzete megrendülhet, ha a szunnita többségnek a szomszédos Szíriában sikerül megdöntenie Aszad rendszerét.

"Szíria erőszaktól, gyilkosságoktól és szabotázstól szenved" - jelentette ki, és felszólította a csúcstalálkozó résztvevőit, hogy találjanak kiutat és békés megoldást a válságra.
A találkozó napirendjén szerepel az izraeli telepespolitika a megszállt palesztin területeken.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kárhoztatta az izraeli építkezéseket Jeruzsálemben, és felszólította a szíriai háborús feleket, hogy kíméljék meg a palesztin menekülttáborokat.