Elindult az EU-csúcs, de javaslat nélkül

2013.02.07. 18:45

Csütörtök délután háromkor kellett volna elkezdődnie az Európai Tanács ülésének, de egyre csak halogatták az indulást. Terveztek már fél hatos, fél hetes kezdést is, aztán fél kilencet jelentettek be. Az EU országait vezető politikusoknak (Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli) abban kellene megállapodniuk, hogy mennyi pénzt költsön el az EU 2014 – 2020 között, és ezt hogyan osszák el.

Novemberben már megpróbáltak megállapodni, de akkor nem sikerült. Akkor is csúszott a kezdés. Akkor az húzta el az időt, hogy Herman Van Rompuy egyenként tárgyalt minden ország vezetőjével, majd a kétoldalú megbeszélések (EU zsargonban "kihallgatások") alapján mutatott a tagállamoknak egy tervet, amit jó kiindulási alapnak vélt a kompromisszumhoz. Aztán kiderült, hogy nem lett jó.

Most más a koreográfia: Rompuy még a tanács megkezdése előtt, már délután kiadta a legújabb tervet a tagállamoknak, amelyek szakértői átszámolják, hogy a lefektetett elvekből hány euró következik. Illetve a háttérben egymást puhítják, és szövetségeket alakítanak. A brit, a holland és a dán miniszterelnök is külön egyeztettek, ahogy a támogatások kedvezményezettjei is összehangolták már stratégiájukat.

Magyarország nagy vesztese lehet a következő költségvetésnek, az erről szóló cikkünket itt olvashatja el.

Rompuy azt szeretné, ha első körben megegyeznének abban, hogy a következő hét évben a 28 tagállam összesen mennyi pénzt költsön el. És ha végre meglesz ez a bűvös szám, akkor menjenek csak bele az elosztás részleteibe.

A vita ezen a ponton nem túl bonyolult: a nagy befizetők azt akarják, hogy  minél kisebb legyen az összeg. A kedvezményezettek pedig azt, hogy minél nagyobb. Az biztosnak látszik, hogy a keret a novemberi tervhez képest alacsonyabb lesz.

Íme a vita számokban:

Eredeti bizottsági javaslat: 1033 milliárd euró

Rompuy novemberi javaslata: 972 milliárd euró

A britek novemberi javaslata: 886 milliárd euró

Rompuy mostani javaslata (nem hivatalos értesülés szerint): 957 milliárd euró

Elindult, de javaslat nélkül

Fél kilenckor végül tényleg elkezdődött a csúcs, bár Van Rompuy egyelőre nem terjesztett az unió állam- és kormányfői elé javaslatot. Az elnök állítólag azzal indokolta döntését, hogy az uniós tagállamok vezetőinek nézetkülönbségei miatt nem sikerült kompromisszumos javaslatot készítenie. Egy neve elhallgatását kérő uniós tisztségviselő arról számolt be az MTI-nek, hogy több tagállam delegációja is úgy vélekedik, hiába repültek Brüsszelbe.

„Ma megállapodásra kell jutnunk az unió költségvetéséről az évtized hátralévő részére” – szögezte le a találkozó kezdetén a tagállamok vezetői előtt Herman Van Rompuy, és bizakodóan szólt arról, hogy a tárgyalóasztal mellett sikerül végleges kompromisszumra jutni. „Egyszerűen muszáj” – mondta. Úgy vélte, hogy a megállapodás karnyújtásnyira lehet, ha a teremben mindenki kompromisszumkésznek mutatkozik.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kezdte meg a vita érdemi részét. Azt mondta, hogy az EP szerint először politikai prioritásokat kellene felállítani, és ezeknek megfelelően kellene létrehozni a büdzsé összetételét, a kifizetések struktúráját. Az EP elnöke szerint viszont a tagállami vezetők csak a pénzről vitáznak, ezért a parlament szkeptikusan figyeli a megbeszéléseket. "Deficites büdzsét nem fogok aláírni" – hangsúlyozta ismét Martin Schulz, emlékeztetve, hogy az uniós alapszerződés értelmében ezt nem is teheti meg. Ezzel egyúttal arra is utalt, hogy az unió történetében most először kapott az EP jogi felhatalmazást arra, hogy megvétózza a keretköltségvetésről szóló megállapodást.