Ponta: Nem vagyok kíváncsi Orbán véleményére

2013.02.07. 14:41

Románia belügyének nevezte a kisebbségi jogok tiszteletben tartását Victor Ponta miniszterelnök. „Nincs amiért beleszóljon a magyar miniszterelnök, és nem vagyok kíváncsi a véleményére ebben a témában" – mondta arra a kérdésre, tervez-e miniszterelnöki szintű tisztázást a székely zászlóról kirobbant magyar-román vitában.

Elmondta, nem hiszi, hogy Romániával valami gond lenne: kiegyensúlyozott állásfoglalásokat hallott a romániai magyar közösség képviselőitől. „Úgy vélem, ez a provokáció a magyarországi választásokkal és politikai helyzettel függ össze. Nem örülünk annak, és nem tartjuk korrektnek, hogy Romániát felhasználják a szomszédos ország választási küzdelmében" – mondta a román kormányfő.

A román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét, azt  sérelmezve, hogy kedden Németh Zsolt külügyi államtitkár nyilvánosan szót emelt a kisebbségi jelképek használatának romániai korlátozása ellen. Ponta pedig kioktatásnak minősítette és elutasította Németh Zsolt megszólalását az ügyben.

Közben hatósági fellépést helyezett kilátásba más államok zászlóinak Románia területén való kifüggesztésével kapcsolatban Radu Stroe román belügyminiszter. Szerdán Ponta a kormányülés elején, a sajtó jelenlétében utasította a belügyminisztert arra, hogy – a megyei kormánymegbízottak (prefektusok), a rendőrség és a csendőrség mozgósításával – szerezzen érvényt a jelképhasználattal kapcsolatos román törvényeknek.

Romániában az állami jelképek használatát szabályozó kormányhatározat rendelkezik más államok és a nemzeti kisebbségek jelképeinek használatáról is. 2002 márciusában kormányhatározattal egészítették ki a Románia zászlajának kitűzésére és himnuszának megszólaltatására vonatkozó 1157/2011-es kormányhatározat 23. szakaszát. Ez a román hivatalos közlöny magyar nyelvű kiadása szerint így rendelkezik: „Az országos szervezetekbe, szövetségekbe, vagy egyesületekbe tömörült etnikai kisebbségek sajátos akciókon használhatják saját megkülönböztető jeleiket”.

A székelyföldi önkormányzati képviselők azt az álláspontot hangoztatták, hogy minden, amit a törvény nem tilt, az megengedett, így a székely zászló hivatalokra való kitűzése is. Ezt látszik igazolni a belügyminiszter kijelentése is, aki „más államok" zászlóinak használatának jogszerűségét akarja a rendőrséggel ellenőriztetni. A jogszabályok szerint ugyanis más államok lobogóit csak nemzetközi eseményeken, hivatalos ünnepeken szabad kitűzni Romániában.