Kobozzák a magyarok autóit a Bamako befutóján

2013.02.09. 18:27

Az Index információi szerint áttekintethetlen és váratlanul kemény intézkedések fogadták a Bamako-ralli résztvevőit Bissau-Guineában.

Az afrikai autós futam vasárnap ért véget, a több mint 7000 kilométeres túra és verseny hivatalos befutója kora délután volt az ország fővárosában, Bissauban.

A résztvevők nagy része azonban elkerülte az eseményt, amelyen a helyi kormányzat képviselői is megjelentek. A bamakósok Bissauba érve azt tapasztalták, hogy a hatóságok szokatlan keménységgel léptek fel, és elzárással fenyegetve beszedték az autók forgalmi engedélyét.

Welsz Tamás, a Charity March bissaui képviselője a futam Facebook-oldalán azt írta, hogy a kormányzat a tavalyi tapasztalatok miatt szigorított a Bamakót érintő szabályokon. Az autók papírjainak beszedésével azt akarják megakadályozni, hogy a kocsik vámfizetés nélkül kerüljenek új tulajdonosokhoz. Egy másik Facebook-posztban is ezt erősítette meg a rally egyik résztvevője.

Úgy tudjuk azonban, hogy az utóbbi néhány órában ennél jóval zavarosabb lett a helyzet. A rallisok között elterjedt, hogy három szlovén autó utasait, akik a fővárosi befutó ünnepség helyett a biztonságosabbnak tűnő visszautat választották, mindenféle magyarázat nélkül órák óta feltartják a Szenegál felé vivő határátkelőn.

A legfrissebb információk szerint pedig az egyik bissaui hotel parkolójából rengeteg autót koboztak el a hatóságok. A kocsikat egy katonai bázisra szállították.

Az Index megpróbálta elérni a Budapest-Bamako ralli főszervezőjét, Gál Szabó Andrást, de egyelőre nem sikerült vele kapcsolatba lépni.

A Külügyminisztérium még a budapesti rajt előtt, januárban közleményben kérte a szervezőket, hogy fontolják meg az idei verseny törlését a biztonsági kockázatok miatt. A futam azonban a Maliban kirobbant háború ellenére elindult, a célállomást ugyanis már a 2012-es versenyen módosították, a névadó Bamako helyett akkor választották a befutó helyéül Bissaut.