Iráni vezetőket gyilkoltak meg

2013.02.14. 09:54

Libanonban az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnokát, Szíriában egy iráni tisztviselőt öltek meg az éjszaka. A mashreghnews.ir kormánypárti weboldal közlése szerint Hasszan Sateri tábornokkal "a cionista rezsim zsoldosai" végeztek, halálának részleteire azonban a honlap nem tért ki.

Sateri vezette a Forradalmi Gárda libanoni erőit, és ő felügyelte az Irán által finanszírozott libanoni építési projekteket. Irán közeli szövetségese Szíriának és a libanoni politikában jelentős tényezőnek számító Hezbollah radikális síita szervezetnek, amelyeket politikai és katonai téren is támogat.

A mashreghnews.ir szerint Kászem Szoleimáni tábornok, a Forradalmi Gárda elitalakulatának, az al-Kudsz Erőnek a parancsnoka részvétlátogatást tett a megölt Sateri tábornok családjánál. Az al-Kudsz Erő irányítja világszerte a Forradalmi Gárda külföldi műveleteit

Szíriában egy iráni tisztségviselővel végeztek – közölte Irán bejrúti nagykövetsége. A nagykövetség csütörtöki közleménye szerint Huszám Hos Neviszt "fegyveres terroristák csoportja ölte meg útközben, amint Damaszkuszból Bejrútba tartott". A férfi egy olyan iráni bizottság elnöke volt, amelyet az Irán támogatta libanoni Hezbollah radikális síita szervezet és Izrael 2006-os háborúja után hoztak létre a libanoni újjáépítés segítésére.

Az asz-Szafír című libanoni lap szerint Nevisz azért utazott Libanonból "Szíriába, közelebbről Aleppóba, hogy a város újjáépítésével kapcsolatos terveket tanulmányozzon".