Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Előbb összeül a pápaválasztó konklávé?

2013.02.15. 21:37 Módosítva: 2013.02.15. 21:37

Az eddig tervezettnél korábban ülhet össze a pápa utódát megválasztó konklávé, jelentette vatikáni forrásokra hivatkozva a Vatikán híreire specializálódott, francia nyelvű I.Media ügynökség. A II. János Pál pápa általá jóváhagyott előírás szerint a XVI. Benedek utódának megválasztására jogosult 117 bíborosnak március 15. és 20. között kell összegyűlnie.

A szöveg szerint a pápai trónus megüresedésének napjától (XVI. Benedek február 28-án este köszön le hivatalosan) a már a Vatikánban tartózkodó bíborosoknak „teljes 15 napot" kell várniuk a még távol lévő bíborosokra. Csakhogy az egyházfő utolsó hivatali napján a konklávét alkotó bíborosok nagy része már a helyszínen lesz, hogy részt vehessen XVI. Benedek utolsó általános audienciáján.

Az I.Media szerint a fenti előírást illető kételyek esetén a bíborosi kollégium maga dönthet a szabályozás értelmezéséről. Ezért a bíborosok arról is határozhatnak, hogy előbbre hozzák a konklávé kezdetét, írta az ügynökség.

Ennek március 10. körüli megkezdése lehetővé tenné, hogy – amennyiben a testület 3-4 napon belül döntésre jut az új egyházfő személyéről – az új pápa már Szent József ünnepén (az idei böjti időszak legjelentősebb egyházi ünnepnapján, március 19-én) hivatalba léphessen. Ezáltal az egyházfő jobban felkészülhetne a nagyhétre, és a konklávén részt vevő bíborosok is visszatérhetnének addigra az egyházmegyéikbe. Többek között erre való tekintettel választotta XVI. Benedek leköszönésének napjául február 28-át, írta a I.Media.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft