Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Magas áramárak miatt tüntettek Bulgáriában

2013.02.17. 18:27

Bulgária húsznál több városában tízezrek tüntettek vasárnap a magas áramdíjak miatt: a több helyütt a belvárosok életét is megbénító tiltakozók a kormány távozását és az áramszolgáltatók visszaállamosítását követelték.

A tüntetők tojással, palackokkal és gyümölcsökkel dobálóztak, villanyszámlákat égettek, és öt városban rátámadtak az áramszolgáltatók telephelyeire. A dél-bulgáriai Dupnicánál több mint 2000 ember eltorlaszolta a Görögországba vezető autópályát. Szófiában az elnöki hivatal előtt parkoló autóbusszal akadályozta meg a rendőrség, hogy a tüntetők elérjék az elnöki hivatalt. Néhányan köveket dobtak az épület felé.

Helyi médiajelentések szerint a tüntetők - közöttük nők és gyermekek - összecsaptak a rendőrökkel, amikor megpróbálták megközelíteni a Szófiát és Bulgária északnyugati részét ellátó CEZ cseh áramszolgáltató székházát. Bulgária áramszolgáltatási piacán három cég osztozik: a CEZ, a szintén cseh Energo-Pro és az osztrák EVN.

A kormány közölte, hogy foglalkozni fog az emelkedő áramdíjakkal, de Szimeon Gyankov pénzügyminiszter kizárta, hogy ismét állami tulajdonba vennék az áramszolgáltatókat. "Erre nincs lehetőség, és nem hiszem, hogy egy európai uniós tagállam megengedhetné magának, hogy államosításról beszéljen" - mondta.

A Bojko Boriszov vezette kormánypárt, a GERB népszerűsége a januári 23,8 százalékról 22,6 százalékra esett vissza februárban a reformok késlekedése, az alacsony jövedelmek és a korrupció elleni határozott intézkedések hiánya miatt.