Négy etapban választanak az egyiptomiak

2013.02.22. 11:57

Április 27-én kezdődnek a parlamenti választások Egyiptomban – idézte csütörtök este a helyi média Mohamed Murszi államfő erre vonatkozó rendeletét.

A dokumentum szerint a szavazást felügyelő testületek hiánya miatt a választást négy szakaszban bonyolítják le, mindig más-más országrészben. A választási folyamat június végén ér véget, az új parlament július 6-án tartja meg alakuló ülését.

Csütörtökön, néhány órával az elnöki rendelet megjelenése előtt a parlament felsőháza elfogadta a módosított választási törvényt, miután a jogszabály eredeti tervezetét az alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentnek, kifogásolva egyebek mellett a választókerületek felosztásáról rendelkező részét.

Az iszlamisták vezette egyiptomi hatalom azt reméli, hogy a választás nyomán megalakuló új parlament megszilárdítja az iszlamista pártok és a világi nézeteket valló ellenzék folytonos nézeteltérései miatt ingataggá vált politikai helyzetet. Ez elősegítené a politikai átmenetet akadályozó zavargások és erőszakcselekmények miatt mély válságban tengődő egyiptomi gazdaság talpra állását.