ENSZ-megfigyelő tűnt el a Golán-fennsíkon

2013.02.26. 01:30

Eltűnt egy ENSZ-megfigyelő az izraeli-szíriai határnál. Eduardo del Buey, az ENSZ helyettes szóvivője nem árulta el, hogy a szíriai-izraeli tűzszünet betartását figyelő ENSZ-misszió (UNDOF) katonájának vagy civil alkalmazottjának veszett nyoma.

A Sky News Arabia hírtévé úgy tudja, hogy az eltűnt megfigyelő osztrák, Carl Kampónak hívják, és az UNDOF parancsnokának jogi tanácsadójaként tevékenykedik a missziónál. A tévé híradása szerint az osztrák férfi február 7-én tűnt el, feltehetően elrabolták, de az ENSZ csak most tájékoztatta róla a nyilvánosságot. Az Izrael által megszállt területhez közeli településeket az ellenzék fegyveresei tartják ellenőrzésük alatt, de nem tudni, hogy közük van-e a férfi eltűnéséhez.

Az 1150 fős megfigyelő misszióban osztrák, horvát, indiai, japán és Fülöp-szigeteki katonák vesznek részt. A misszió polgári részének összetételéről nincs adat a világszervezet honlapján. Az UNDOF-ot 1974 májusában hozták létre az 1973 októberi izraeli-arab háború nyomán, a tűzszünet és a szíriai-izraeli csapatszétválasztás ellenőrzésére.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábban arra figyelmeztetett, hogy a szíriai konfliktus kiéleződésével nő a "katonai aktivitás" az izraeli-szíriai határ térségében. Tavaly decemberben azzal vádolta a damaszkuszi kormányt, hogy több ízben megsértette az 1974-es megállapodást.