Az égbe vezetett a csivava utolsó útja

2013.02.28. 23:36

Karolina Widing nem is gondolta, hogy január közepén utolsó útjára engedte ki kedvencét, Lillemant, a csivavát a svédországi Örebro közelében. Lilleman nyomtalanul eltűnt, de nem elcsavargott, vagy elütötte egy autó, ahogy az gyakran megesik a kutyákkal, hanem egy szirti sas ragadta el és tépte szét a nem szokásos prédáját.

A kétéves csivavát délután eresztette ki Widing, de az nem jött vissza, éjfélig kereste, de hiába, és ami még meglepőbb volt, az állat egyetlen egy nyomot sem hagyott, pedig még vadászok is keresték. Lilleman egyszerűen felszívódott, gondolhatták, mígnem észrevettek egy vértócsát a házfalnál.

Később egy szomszéd elmondta, hogy a házak körül láttot körözni egy sast, amelyik valami fekete dolgot tartott a karmai között, elsőre nyúlnak hitte, de tévedett. Wilding végül még örült is, hogy egy sas tépte szét a kedvencét, mert így sokkal jobban járt, mintha halálra fagyott volna. A vértócsából arra is következtetett, hogy Lilleman nem adta olcsón a bőrét, hanem megküzdött a nála jóval nagyobb ragadozó madárral.

A kutyáját elvesztő nő még állami kárpótlást is kapott, a szirti sas védett állat, és a svéd szabályok szerint, ha a hiúz, a medve, a farkas vagy a szirti sas pusztít háziállatot, akkor azért fizetnek a természetvédelmi hatóságok. Igaz, általában azok a farmerek kapnak kártérítést, akiknek a jószágaikat megölik a vadak.

Widing a kapott 16 ezer svéd koronát (körülbelül 560 ezer forint) gondosan használja fel, sasvédetté teszi az udvarát, olyan óvóhelyet épít a többi kisállatának, ahová elbújhatnak, ha ragadozó jön, írja a The Local.