JFK lánya amerikai nagykövet lehet

2013.03.04. 23:05
A korábbi gyakorlatnak megfelelően újraválasztási kampányának résztvevői, anyagi támogatói, nagynevű közéleti személyiségek, valamint bizalmasai közül nevez ki új nagyköveteket több jelentős posztra Barack Obama amerikai elnök - közölte hétfőn a The Wall Street Journal.

Az amerikai napilap úgy értesült, hogy Caroline Kennedy, John F. Kennedy lánya Kanadában vagy Japánban szeretné irányítani hazájának külképviseletét. Bennfentesek ugyanakkor tudni vélik, hogy a Fehér Ház egy nagyobb diplomáciai tapasztalattal rendelkező személyt kíván Tokióba küldeni, különös tekintettel arra, hogy Japán és Kína viszonyát területi vita árnyékolja be.

A 2008-as demokrata előválasztási küzdelem során Caroline Kennedy és az azóta már elhunyt nagybátyja, Edward Kennedy szenátor támogatása a siker komoly tényezőjének bizonyult Barack Obama számára a Hillary Clintonnal folytatott vetélkedésben.

A londoni és a koppenhágai nagyköveti pozíciót a várakozások szerint két olyan jelölt kaphatja meg, akiknek fontos szerepe volt a bőkezű adakozók támogatásának becsatornázásában. Matthew Barzun, aki a The Wall Street Journal szerint hamarosan londoni nagykövet lehet, Obama 2012-es chicagói kampánystábjának országos pénzügyi igazgatója volt, a koppenhágai misszió vezetésére esélyes Rufus Gifford pedig - aki Stockholmban már betöltötte ezt a funkciót - a kampánystáb igazgatója volt.

Patrick Gaspard, aki Obama első ciklusában a Fehér Ház politikai igazgatója, korábban pedig a Demokrata Párt országos szintű vezetője volt, vélhetően az amerikai kormányzat következő dél-afrikai kinevezettje lesz.

Két olyan adományozót, aki félmillió dollárnál többet gyűjtött össze a 2012-es Obama-kampány támogatására, Marc Lasry befektető és John Phillips ügyvéd a lap szerint várhatóan Párizsban, illetve Rómában fog csillagos-sávos lobogóval megkülönböztetett autóval közlekedni. Phillips felesége, Linda Douglass volt tévériporter Obama 2008-as kampánystábját erősítette, és részt vett az egészségügyi reform munkálataiban is.

Korábban Anna Wintournak, a Vogue magazin főszerkesztőjének neve is felmerült Nagy-Britanniával és Franciaországgal kapcsolatban, de a The Wall Street Journal úgy tudja, hogy Londonra Barzun, Párizsra pedig Lasry esélyesebb nála.

Az Amerikai Külszolgálati Szövetség összesítése szerint Barack Obama nagyjából ugyanolyan arányban küld nagykövetnek politikai kinevezetteket, s nem karrierdiplomatákat, mint az elődei. Obama esetében az amerikai misszióvezetők 31 százaléka nem hivatásos külügyminisztériumi alkalmazott.

George Bush elnöksége idején ez az az arány 30, Bill Clinton érájában 28, az idősebb Bush kormányzásának éveiben pedig szintén 31 százalék volt. Az ezen a téren is változást ígérő Obama első megválasztásakor az amerikai diplomáciai testület abban bízott, hogy a politikai kinevezések gyakorlata háttérbe szorul.