Iván
9 °C
22 °C

Washingtonban nem örülnek Dennis Rodman közvetítésének

2013.03.04. 22:16
A Fehér Ház szóvivője hétfőn elítélte Dennis Rodman volt amerikai kosárlabda-játékos múlt heti phenjani látogatását, hangsúlyozva, hogy az elnyomó kommunista rezsim propagandafogásként használta fel az egykori NBA-sztár vizitjét.

"Ahelyett, hogy az ország elitjének szórakoztatására hírességeket felvonultató sporteseményekre költi pénzét, az észak-koreai rezsimnek népe boldogulására kellene összpontosítania, amely éhezik, börtönben senyved és megfosztatott az emberi jogoktól" - jelentette ki Jay Carney szóvivő.

Csak Obama hívását várja

Rodman hétfőn, ezúttal az NBC televíziónak nyilatkozva nevezte "barátjának" Kim Dzsong Unt és megismételte: az észak-koreai vezető azt üzente rajta keresztül Barack Obama elnöknek, hogy várja a telefonhívását. Ismét azt mondta, hogy az általa "nagyszerű fickónak" nevezett Kim nem akar háborút.

A The New York Times hétvégén közölt értesülése szerint az Egyesült Államok egyetlen hivatalos képviselőjének sem sikerült találkoznia Kimmel, amióta az apja halálát követően, bő egy évvel ezelőtt hatalomra jutott. A lap szerint Rodman lehetett az első amerikai, aki személyesen érintkezhetett vele.

A New York-i újság úgy tudja, Obama elnök tavaly nyáron titkos megbízottakat küldött Phenjanba, hogy azok lebeszéljék Kimet a nukleáris és a rakétakísérletekről és hogy felkínálják a kapcsolatok javításának lehetőségét. A küldötteknek azonban nem sikerült eljutniuk a hierarchia csúcsáig, mint ahogy Bill Richardson volt új-mexikói kormányzónak sem, aki az év elején immár nyolcadik alkalommal kereste fel Phenjant.

Pedig Richardson magával vitte Eric E. Schmidtet, a Google ügyvezető elnökét is, akiről úgy gondolta, hogy felkelti majd Kim Dzsong Un érdeklődését. Phenjani funkcionáriusok ehelyett azt kérték, hogy próbálja meg az egykori világhírű kosárlabda-sztárt, Michael Jordant rávenni egy látogatásra.

"Magánemberként jó ember"

Jordan helyett végül Rodman és három Harlem Globetrotters-játékos utazott. A sajtóban ismertté vált változat szerint a szokatlan vizit mögött a Vice magazin állt, amely rendhagyó mérkőzést szervezett. Ebből az alkalmából egy HBO-videóstáb is beutazott a kommunista államba. Jason Mojica, a Vice producere kijelentette, hogy a magazin, ismerve Kimnek a kosárlabda iránti rajongását, hozzá kívánt járulni a kétoldalú kapcsolatok javulásához, a hetvenes elejének amerikai-kínai "pingpong-diplomáciájának" mintájára.

Rodman, aki 1986 és 2000 között az NBA öt csapatában is játszott, egy kosármeccsen személyesen élvezhette Kim társaságát. Az egykori sztár, a játékosok és stáb tagjai ezután az észak-koreai vezető vacsoravendégei voltak egy tízfogásos lakomára, ahol nem mérték szűken az alkoholt.

Rodman a vasárnapi televíziós interjújában kijelentette: megmondta Kimnek, hogy a kosárlabda szeretete alapul szolgálhat az amerikai elnökkel létesítendő viszonyához, Obama ugyanis ma is rendszeresen játszik.

"Obama szereti a kosárlabdát. Innen induljunk ki" - mondta saját állítása szerint Kimnek Rodman. A volt sztárjátékos megismételte, hogy az észak-koreai vezető a barátja, és noha "nem bocsátja meg neki" az emberi jogok semmibevételét, "magánemberként jó ember". Rodman szerint Kimnek az Amerika elpusztításáról szóló kijelentéseit puszta retorikának kell tekinteni, amit az apjától örökölt.