Olivér
4 °C
8 °C

Washingtonban nem örülnek Dennis Rodman közvetítésének

2013.03.04. 22:16
A Fehér Ház szóvivője hétfőn elítélte Dennis Rodman volt amerikai kosárlabda-játékos múlt heti phenjani látogatását, hangsúlyozva, hogy az elnyomó kommunista rezsim propagandafogásként használta fel az egykori NBA-sztár vizitjét.

"Ahelyett, hogy az ország elitjének szórakoztatására hírességeket felvonultató sporteseményekre költi pénzét, az észak-koreai rezsimnek népe boldogulására kellene összpontosítania, amely éhezik, börtönben senyved és megfosztatott az emberi jogoktól" - jelentette ki Jay Carney szóvivő.

Csak Obama hívását várja

Rodman hétfőn, ezúttal az NBC televíziónak nyilatkozva nevezte "barátjának" Kim Dzsong Unt és megismételte: az észak-koreai vezető azt üzente rajta keresztül Barack Obama elnöknek, hogy várja a telefonhívását. Ismét azt mondta, hogy az általa "nagyszerű fickónak" nevezett Kim nem akar háborút.

A The New York Times hétvégén közölt értesülése szerint az Egyesült Államok egyetlen hivatalos képviselőjének sem sikerült találkoznia Kimmel, amióta az apja halálát követően, bő egy évvel ezelőtt hatalomra jutott. A lap szerint Rodman lehetett az első amerikai, aki személyesen érintkezhetett vele.

A New York-i újság úgy tudja, Obama elnök tavaly nyáron titkos megbízottakat küldött Phenjanba, hogy azok lebeszéljék Kimet a nukleáris és a rakétakísérletekről és hogy felkínálják a kapcsolatok javításának lehetőségét. A küldötteknek azonban nem sikerült eljutniuk a hierarchia csúcsáig, mint ahogy Bill Richardson volt új-mexikói kormányzónak sem, aki az év elején immár nyolcadik alkalommal kereste fel Phenjant.

Pedig Richardson magával vitte Eric E. Schmidtet, a Google ügyvezető elnökét is, akiről úgy gondolta, hogy felkelti majd Kim Dzsong Un érdeklődését. Phenjani funkcionáriusok ehelyett azt kérték, hogy próbálja meg az egykori világhírű kosárlabda-sztárt, Michael Jordant rávenni egy látogatásra.

"Magánemberként jó ember"

Jordan helyett végül Rodman és három Harlem Globetrotters-játékos utazott. A sajtóban ismertté vált változat szerint a szokatlan vizit mögött a Vice magazin állt, amely rendhagyó mérkőzést szervezett. Ebből az alkalmából egy HBO-videóstáb is beutazott a kommunista államba. Jason Mojica, a Vice producere kijelentette, hogy a magazin, ismerve Kimnek a kosárlabda iránti rajongását, hozzá kívánt járulni a kétoldalú kapcsolatok javulásához, a hetvenes elejének amerikai-kínai "pingpong-diplomáciájának" mintájára.

Rodman, aki 1986 és 2000 között az NBA öt csapatában is játszott, egy kosármeccsen személyesen élvezhette Kim társaságát. Az egykori sztár, a játékosok és stáb tagjai ezután az észak-koreai vezető vacsoravendégei voltak egy tízfogásos lakomára, ahol nem mérték szűken az alkoholt.

Rodman a vasárnapi televíziós interjújában kijelentette: megmondta Kimnek, hogy a kosárlabda szeretete alapul szolgálhat az amerikai elnökkel létesítendő viszonyához, Obama ugyanis ma is rendszeresen játszik.

"Obama szereti a kosárlabdát. Innen induljunk ki" - mondta saját állítása szerint Kimnek Rodman. A volt sztárjátékos megismételte, hogy az észak-koreai vezető a barátja, és noha "nem bocsátja meg neki" az emberi jogok semmibevételét, "magánemberként jó ember". Rodman szerint Kimnek az Amerika elpusztításáról szóló kijelentéseit puszta retorikának kell tekinteni, amit az apjától örökölt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?