Mióta halott Chávez?

2013.03.06. 16:50
Amióta negyedszer is elnökké választották, kevés valós tényt tudtunk Hugo Chávezről. A venezuelai elnök decemberben Kubába utazott, hogy negyedszer is műtsék kiújult rákja miatt. Azóta csak annyit tudtunk, hogy az életéért küzd, tüdőgyulladást kapott, átmetszették a légcsövét, megfertőződött. Ezzel szemben állt a hivatalos venezuelai propaganda, ami nagyjából csak arra koncentrált, hogy tagadja a halálhírt. Aztán amikor már nem tagadhatták tovább, az amerikaiakat kezdték gyanúsítgatni.

Egy biztos, Hugo Chávez halott. Legalábbis már a venezuelai kormány is ezt mondja, bár a holttestet nem mutatták be. De napokon belül felravataloznak és eltemetnek valakit. Chávez halálát vegyük tehát ténynek.

Az már jobb kérdés, hogy mióta halott Chávez. Alelnöke és kijelölt utódja, Nicolas Maduro szerint március 5-én, helyi idő szerint 16:25-kor (magyar idő szerint 21:55-kor). „Most kaptuk a legtragikusabb és legszörnyűbb hírt” – jelentette be elcsukló hangon másfél órával a halál közölt időpontja után a hírt Nicolas Maduro alelnök tévébeszédében. Részletekbe szokás szerint nem bocsátkozott, az elmúlt hónapokban jellemzően nem mondott többet annál, hogy Chávez küzd az életéért.

Ezt csak a kormány nehezen hihető, propagandaszagú jelentései tarkították. Az áttétes rákjával negyedszer műtött, a kemoterápiák miatt legyengült szervezetű Chávez tüdőgyulladást kapott, és át kellett metszeni a légcsövét, hogy egyáltalán lélegezhessen. Erről hivatalosan azt közölték, hogy bár Chávez nem tud beszélni, írásban kommunikál, még kormányülést is levezetett.

A kevés és részben hihetetlen hír remek táptalaja lett az összeesküvés-elméleteknek. Ebben egy rejtélyes panamai diplomata, Guillermo Cochez járt az élen. Ő és csakis ő állította, hogy Chávez már december 30. óta agyhalott, február 27-én pedig meghalt. De már január 11-én elterjedt, hogy a nyilvánosan utoljára december elején mutatkozó Chávez már nem él. Ezzel a már tárgyalt kormányzati közleményeken kívül egyetlen tárgyi bizonyítékot lehetett szembeállítani. Egy fényképfelvételt, amit február 14-én hoztak nyilvánosságra. Ezen a feltűnően jó kedélyű, lebarnult, dús, fekete hajú Chávez lányaival volt látható egy teljesen jellegtelen, talán kórházi szobában. A kezében döntő bizonyítékként a kubai pártlap, a Granma aznapi száma volt.

A venezuelai kormány hivatalos fotóján Hugo Chávez és lányai láthatók
A venezuelai kormány hivatalos fotóján Hugo Chávez és lányai láthatók

Most tekintsünk el attól, hogy a kubai párt hivatalos lapját arról a hajóról nevezték el, amivel Castro partra szállt, és amit történetesen egy kedves, közeli hölgyrokonáról nevezett el eredeti floridai tulajdonosa. Nincs jelentősége. Annak már inkább, hogy Chávez nagyon másképp nézett ki, mint ahogy egy rákműtét után lábadozó, súlyos légzési nehézségekkel küzdő, szövődményes tüdőgyulladásban szenvedő embert elképzelnénk.

2011. augusztus 21-én, a kemoterápia után tartott ökumenikus imádságon például így nézett ki.

Hugo Chávez 2011. augusztus 21-én, a kemoterápia után - Nagykép összeállításunkért kattintson!
Hugo Chávez 2011. augusztus 21-én, a kemoterápia után - Nagykép összeállításunkért kattintson!
Fotó: Jorge Silva/Files / Reuters

A február 27-i halálhír gyorsan terjedt, leginkább azért, mert a CNN viszonylag óvatlanul a „Hugo Chávez halott” címmel vette át egy szerződéses chilei partnerétől. Maduro ugyan csak a szokásos mondatát ismételgette, de Chávez öccse, Adan „szélsőjobboldali pletykának” minősítette, amivel ellenfeleik csak magukat hiteltelenítik.

Hétfőn viszont már elkezdődött a halálhír bejelentésének előkészítése. Előbb arról adott hírt a venezuelai kormány, hogy Chávez újabb fertőzést kapott el, amitől még nehezebben lélegzik. Szó volt róla, hogy már csak fájdalmait enyhítik. Kedd reggel pedig Maduro már Chávez életének „legnehezebb óráiról” beszélt, és összehívta a kormányt, a hadsereg és a tartományok vezetőit. Ezután Maduro aznapi második tévébeszédében bejelentette, hogy Chávez nem csak úgy lett rákos, hanem amerikai kémek betegítették meg.

Nagykép összeállításunkért kattintson!
Nagykép összeállításunkért kattintson!
Fotó: Juan Barreto / AFP

Való igaz, hogy orvosi kísérletekben szándékosan betegítenek meg rákkal egereket, elméletileg nem kivitelezhetetlen a feladat. Mégis, a CIA nemrég még robbanó szivarokkal szórakozott, és az oroszok is csak a nevetségesen könnyen lebuktatható radioaktív mérgezésig jutottak.

Maduro alelnök David DelMonacót, az Egyesült Államok caracasi követségének egyik katonai attaséját gyanúsította, akit ki is akar utasítani az országból. A diplomácia világában a katonai attasé az, akiről alapból mindenki azt gondolja, hogy kém. Kémből nem csak olyan van, akiről senki sem tudja, hogy az, a kémkedés fontos szereplői az ún. hivatalos, diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzők. Biztosan nem tudjuk, de nem kizárt, hogy DelMonaco is az. Az biztos, hogy kerülte a nyilvánosságot.

A vádat gyengíti, hogy míg DelMonacót csak pár hónapja léptették elő, Chávez évek óta küzd a rákkal. Négyszer műtötték, már 2011-ben is kapott kemoterápiás kezelést.

Maduro ez után az alapozás után állt harmadszor is a kamerák elé, hogy immár a halálhírről is beszámoljon. És bár a cikk elején azt írtuk, Chávez halálát tényként kezelhetjük, vannak, akik keveslik a bizonyítékot. Hétfőn még az ellenzékiek követeltek tárgyi bizonyítékot arra, hogy Chávez él, a halálhíre után a hívei várják ennek az ellenkezőjét. De ebben semmi meglepő nincs. Oszama bin Laden halálhíre sem okozott megnyugvást, a 9/11-es összeesküvés-elméletek híveinek nem elhanyagolható méretű táborában is gyanút ébresztett, hogy a terrorista holttestét rövid úton a tengerbe hajították.