Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tartálykocsival hajtott a rendőrségnek

2013.04.01. 11:00

Heten meghaltak, köztük több rendőr hétfő reggel az iraki Tikrítben, miután egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott tartálykocsival belerohant a rendőrség helyi központjába - közölte egy rendőrtiszt és a városi kórház egyik orvosa.

A merényletet még egyetlen szervezet sem vállalta magára, de szunnita lázadók, köztük az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnyának tagjai rendszeresen intéznek támadást a többségi síita közösség és a biztonsági erők ellen, azt remélve, hogy így megingathatják a síita Núri al-Máliki kormányát.

A támadásnak 11 sebesültje is van, többségükben rendőrök. A Bagdadtól 160 kilométerrel északra fekvő Tikrít város Szaláheddín tartomány székhelye, amely az ország egyik legkevésbé biztonságos régiója. Az utóbbi időben - alig három héttel azelőtt, hogy választások lesznek az ország 18 tartománya közül 12-ben - a feszültség növekedése tapasztalható sok helyütt.

Tíz évvel a külföldi megszállás után az arab ország újabb politikai válságba süllyedt, amely Máliki kormányfőt állítja szembe a szunnita kisebbséggel. Azokban a tartományokban, ahol a szunniták többségben vannak, három hónapja tüntetnek hátrányosnak ítélt helyzetük miatt.