Gazdára vár a Szaddám-szobor segge

2013.04.10. 20:11

Pontosan tíz évvel azután, hogy Szaddám Husszein szobrát ledöntötték Bagdad főterén, egy volt brit katona még mindig reméli, hogy pénzhez juthat, ha árverésre bocsátja a diktátor vasszobrának egy darabját - írja a BBC.

Az 53 éves Nigel Ely, aki korábban a brit haderő Különleges Légi Szolgálatánál dolgozott, fotóriporterként volt jelen a szobor ledöntésénél 2003. április 9-én. Ez az esemény jelentette a 24 éves rezsim jelképes végét. Az összegyűlt tömeg először a szobor fejét választotta le, majd másnap a katonaság tankokkal elkerítette a maradványokat.

Ekkor ment oda a katonákhoz Ely és saját hadseregbeli múltjára hivatkozva kérte, hogy közelebbről is megtekinthesse a ledöntött szobrot, aminek fenekéből katonai segítséggel le is vágott egy hatvan centis darabot, amit azóta műalkotássá preparált. A háborús ereklyét a napokban újra árverésre bocsátják, miután 2011 októberében egyszer már jelentősen alulmúlta a 250 ezer fontos (több mint 87 millió forintos) kikiáltási árat.

A műtárggyá alakított fardarabra az iraki kormány is igényt tartott, annak történelmi jelentőségére hivatkozva. Ely reméli, hogy megállapodásra tud jutni az irakiakkal. Az árverésből befolyó összeg teljes egészében jótékonysági szervezetekhez kerülne.