Aliz
6 °C
14 °C

Gazdára vár a Szaddám-szobor segge

2013.04.10. 20:11

Pontosan tíz évvel azután, hogy Szaddám Husszein szobrát ledöntötték Bagdad főterén, egy volt brit katona még mindig reméli, hogy pénzhez juthat, ha árverésre bocsátja a diktátor vasszobrának egy darabját - írja a BBC.

Az 53 éves Nigel Ely, aki korábban a brit haderő Különleges Légi Szolgálatánál dolgozott, fotóriporterként volt jelen a szobor ledöntésénél 2003. április 9-én. Ez az esemény jelentette a 24 éves rezsim jelképes végét. Az összegyűlt tömeg először a szobor fejét választotta le, majd másnap a katonaság tankokkal elkerítette a maradványokat.

Ekkor ment oda a katonákhoz Ely és saját hadseregbeli múltjára hivatkozva kérte, hogy közelebbről is megtekinthesse a ledöntött szobrot, aminek fenekéből katonai segítséggel le is vágott egy hatvan centis darabot, amit azóta műalkotássá preparált. A háborús ereklyét a napokban újra árverésre bocsátják, miután 2011 októberében egyszer már jelentősen alulmúlta a 250 ezer fontos (több mint 87 millió forintos) kikiáltási árat.

A műtárggyá alakított fardarabra az iraki kormány is igényt tartott, annak történelmi jelentőségére hivatkozva. Ely reméli, hogy megállapodásra tud jutni az irakiakkal. Az árverésből befolyó összeg teljes egészében jótékonysági szervezetekhez kerülne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?