Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Portugália visszafogadja az 500 éve elűzött zsidókat

2013.04.12. 18:58

A portugál parlament pénteken törvényt fogadott el arról, hogy megszerezhessék az állampolgárságot azoknak a zsidóknak a leszármazottai, akiket a XV. század végén űztek ki az országból.

A kezdeményezést a kormánypártok és az ellenzék egyaránt támogatta, a törvényt egyhangúlag fogadták el. "Ez történelmi nap. A helyreállítás napja... , amikor újra összekötjük az 520 éve erőszakkal elszakított köteléket. Örömmel látunk mindenkit, akinek soha nem kellett volna elmennie" - mondta az egyik képviselő.

Mario Soares akkori szocialista párti portugál elnök 1989-ben bocsánatot kért a zsidóktól az üldöztetésért, a katolikus hitre való erőszakos áttérítésért és a kiutasításért. Az erről szóló rendeletet 1496-ban hozta I. Szerencsés Mánuel (Dom Manuel I o Venturoso) portugál király.
A Portugáliából - és négy évvel korábban Spanyolországból - elűzött szefárd zsidók főleg a Németalföldön, az Oszmán  Birodalom területén és később Amerikában, ezen belül Portugália brazíliai gyarmatán telepedtek le.

Spanyolországban az új portugáliai törvényhez hasonló kezdeményezés van folyamatban.