Szilvia
5 °C
16 °C

Londonban a biztonság lesz a fő szempont

2013.04.16. 08:40

A bostoni maratonon elkövetett két robbantás után felülvizsgálják a vasárnapi londoni maraton biztonsági előkészületeit, de megrendezik az eseményt, jelentették be a szervezők és a brit hatóságok.

A londoni maratont először 1981-ben rendezték meg, és tavaly a bostoninál csaknem tízezerrel többen, 37 ezren futották le a távot. A londoni verseny a Backheath-nél indul és a Buckingham palotánál ér véget, miközben érinti a Tower Bridge-et és a Big Bent is. Az útvonal mentén minden évben több százezer néző buzdítja a futókat.

A szervezők egyelőre nem mondtak részleteket arról, hogy milyen szigorítások várhatók, ezekről a következő órákban, napokban döntenek. Egy neve elhallgatását kérő rendőri forrás azt mondta, hogy nem tudnak konkrét, a londoni maratont érintő fenyegetésről. Ugyanakkor a bostoni hatóságok szerint ott sem érkezett fenyegetés a verseny előtt.

Londont a nemzetközi terrorszervezetek egyik fontos célpontjának tartják, 2005-ben több összehangolt robbantást hajtottak végre a londoni metróban a reggeli csúcsforgalomban. Az elkövetőkkel együtt 56-an meghaltak, több százan megsebesültek.

A BBC szerint a 2012-es londoni olimpia békés és biztonságos lebonyolítása ellenére is nagy kihívás elé állítja a hatóságokat a maratoni táv biztosítása a brit fővárosban. „A Bostonban történtek újabb hidegzuhanyként emlékeztetnek arra, milyen sebezhető tud lenni egy sportesemény" – írta David Bond szerkesztő.

A BBC szerint nemcsak a maratonok, hanem más sportesemények esetében is a biztonsági intézkedések szigorítása várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?