Jolán
2 °C
4 °C

Robbantás a bostoni maratonon, három halott

2013.04.15. 21:20 Módosítva: 2013-04-16 10:46:42
  • Helyi idő szerint 14:45 körül két robbanás történt a Boston Maraton befutója közelében, egy harmadik robbanószerkezet nem robbant fel
  • Később 16 órakor a JFK-könyvtárban egy harmadik detonáció történt
  • A híradások helyi idő szerint este 3 halottról, 144 sérültről és legalább tíz amputációról szólnak, az egyik áldozat egy 8 éves gyerek
  • Obama: Nem tudjuk ki, és miért tette, de kiderítjük
  • Fokozott biztonsági intézkedések Washingtonban és New Yorkban


Hárman meghaltak, nyolcvanan megsebesültek két erőteljes, egymást követő robbanásban a bostoni maratonfutás befutója közelében, de bostoni lapok meg nem erősített információi szerint 140 felett lehet a sérültek száma. Ketten a helyszínen vesztették életüket, a harmadik áldozat a kórházban halt meg órákkal a robbantás után. 17 sérült állapota kritikus. A CNN információi szerint az egyik áldozat egy 8 éves fiú, és a sebesültek között is legalább nyolc gyerek van még. Az egyik bostoni kórház megerősítette, hogy többek között egy 2 éves kisfiút ápolnak súlyos fejsérüléssel.

A maraton befutójánál találtak még egy robbanószerkezetet, de ez nem robbant fel. Deval Patrick massachusettsi kormányzó azt mondta, hogy egy harmadik robbanás is volt a JFK-könyvtárban, azonban egyelőre nem tudni, hogy összefüggésben állt-e a maratonnál történt esetekkel. Ott senki sem sérült meg. A rendőrség egyelőre úgy látja, hogy a könyvtárban technikai hiba okozott tüzet. A New York Times helyi lapokra hivatkozva azt írta, még egy fel nem robbant bombát találtak a rendőrök Bostonon kívül, Newtonban a maraton napján. Az egyik helyi tévé egy parkolóházban talált gyanús csomagról számolt be, a Wall Street Journal pedig összesen öt robbanószerkezetről írt.

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint este hatkor sajtótájékoztatót tartott a Fehér Házban. Az elnök röviden és határozottan beszélt, nem mutatta nyomát annak a megrendültségnek, amit a newtowni iskolai lövöldözés után lehetett látni rajta. Azt mondta, egyelőre nem tudják ki és miért tette, de az FBI, a helyi rendőrség és a nemzeti gárda minden szövetségi erőforrást és támogatást megkap, hogy kiderítse, ki áll a merénylet mögött, és igazságot szolgáltasson, akár magányos merénylőről, akár egy csoportról van szó. Az elnök az újságírók kérdéseire nem válaszolt.

Az FBI lehetséges terrortámadás miatt nyomoz, a Fehér Ház egyik tanácsadója pedig arról beszélt, hogy egy több robbanószerkezettel elkövetett merénylet terrorcselekmény, és aszerint is kezelik. A hatóságok a robbantásokkal összefüggésben házkutatást végeztek egy külvárosi lakásban.

Másodpercek a két robbanás között

Az első robbanás helyi idő szerint 14:45 körül történt a Bolyston Streeten éppen a célvonalként szolgáló híd előtt, órákkal azután, hogy az élmezőny már áthaladt a célvonalon és az érmeket is kiosztották, de a lassabb, amatőr futók még folyamatosan érkeztek be. A második robbanás tíz másodperccel később következett az utca másik oldalán.

Ott volt? Látta? Bostonban lévő olvasóink írjanak nekünk!

A Reutersnek nyilatkozott az egyik futó, a kanadai Vancouverből érkező Mike Mitchell, aki már befejezte a versenyt, amikor a célvonalra hátratekintve egy hatalmas robbanást látott. 15 méteres füstoszlop emelkedett, az emberek pedig elkezdek menekülni és kiabálni. „Mindenki pánikolt" – mondta a Reutersnek. A szemtanúk beszámolóit itt olvashatja>>>

A helyszínen készült videók és fotók szerint zavarodottság uralkodott, miközben rendőrök és mentősök érkeztek, a sérülteket pedig orvosi sátorba vitték. Rengeteg mentő érkezett a helyszínre, a mentésben részt vett a massachusettsi Nemzeti Gárda is. A hatóságok lezárták a területet, az otthagyott gyanús csomagokat pedig megsemmisítik.

A robbanásokban több kirakat üvege berobbant. Szemtanúk szerint többen végtagjukat veszítették, a sérültek többsége a verseny nézője. Síró futókról és nézőkről számoltak be a káoszban. A sérülteket az orvosi sátrakba vitték, amelyeket eredetileg a futók ellátására állítottak fel. A bostoni központi kórházból rengeteg amputációról érkeznek hírek, a sürgősségin dolgozó orvosok arról számoltak be, hogy háborús helyzetben láttak ilyen sérüléseket.

Még nincs gyanúsított

A CNN-en a rendőrség cáfolta, hogy már lenne gyanúsítottjuk, Ed Davis rendőrfőnök szerint egyelőre csak kihallgatnak több embert. A New York Post korábban arról számolt be, hogy egy szaúdi férfit gyanúsítanak a nyomozók. A húszas éveiben járó férfit állítólag egy kórházban őrzik, többen ugyanis bilincsben láttak egy sérültet. A CBS-en közben azt nyilatkozta egy rendőrségi illetékes, hogy a kórházban kihallgatott szaúdi illető tagadja, hogy bármi köze lenne a merénylethez, és együttműködik a hatóságokkal.

Több forrás szerint térfigyelő kamerák rögzítettek egy gyanúsnak tűnő hátizsákos embert húsz perccel a robbantások előtt. A robbanószerkezeteket állítólag a szemétben rejthették el.

Magas rangú kormányzati tisztviselők arról tájékoztatták a New York Timest, hogy a helyi rendőrség mellett az FBI is beszállt a nyomozásba. A hatóságok nem kaptak semmilyen fenyegetést a napokban, ami a maratonnal kapcsolatba hozható lett volna. Az FBI külön forró drótot helyezett üzembe, és arra kérnek mindenkit, akinek információja van a robbantásokról, hívja őket, bármilyen kis részlet fontos lehet a nyomozás számára.

Az NBC szerint házi készítésű bombákat találtak. Az esetet a hatóságok egyelőre nem nevezik terroristatámadásnak, de az ABC Newson egy nemzetbiztonsági szakértő szerint vagy az al-Kaida, illetve iszlamista szervezetek, vagy amerikai szélsőséges csoportok állhatnak a robbantások mögött. Eddig egy terrorista szervezet sem vállalta a felelősséget a robbantásért, bár egy jordániai szélsőséges csoport azt a nyilatkozatot adta ki, hogy boldogok történtek láttán, és az amerikaiak megérdemelték, amit kaptak, amiért annyi szenvedést okoztak Irakban és Afganisztánban.

Néhány rendőr megjegyezte, hogy egy olyan hét kezdetén történt a merénylet, ami fontos jelentőséggel bír egyes radikális kormányellenes csoportoknak, és korábban is erőszakba torkollott, írja a New York Times. Hétfőn tartották az amerikai függetlenségi háborúra emlékező Hazafiak Napja volt Massachusetts államban, pénteken lesz például az 1995-ös oklahomai robbantások évfordulója, illetve a wacói ostrom évfordulója is a héten van.

Esik a tőzsde, fokozott biztonsági intézkedések New Yorkban

A 1897 óta megtartott Boston Maraton az USA egyik legnagyobb évente megrendezett atlétikai eseménye, mely rengeteg futót - idén közel 27 ezer indulót - és napjainkban hozzávetőlegesen 500 ezer nézőt vonz.

Több maratonista, miután lefutotta a távot, és épségben célba ért, a kórházba ment vért adni sérült futótársainak. A Vöröskereszt Twitteren köszönte meg az önkénteseknek a véradást, és azt írták, jelenleg nincs szükség további vértartalékra, aki segíteni szeretne, egy későbbi időpontra időzítse a véradást.

A titkosszolgálat lezárta a Fehér Ház előtti járdát Washingtonban, New Yorkban is fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Barack Obama elnöknek nemzetbiztonsági tanácsadói beszámoltak a történtekről. Obama telefonon beszélt Tom Menino bostoni polgármesterrel és Deval Patrick massachusettsi kormányzóval. Az elnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak és biztosította a helyi vezetőket arról, hogy bármilyen szükséges segítséget megadnak.

Obama utasította az illetékes szerveket, tegyenek meg mindent, amit tudnak, hogy kiderítsék, kik állnak a bostoni robbantás hátterében. Az elnököt délután háromkor tájékoztatták a robbanásról, azóta a kormányzati szervek együttműködnek a helyi hatóságokkal.

A robbantások miatt lezárták a bostoni repteret, de negyven perc után feloldották a zárlatot. A bostoni rendőrség arra kér a mindenkit, hogy maradjon otthon. Ha mégis ki kellene mozdulniuk, akkor ne utazzanak nagyobb csoportokban. Egy időre leállították a mobilszolgáltatásokat is, egy szakértő szerint mobillal, távirányítással robbantották fel a bombákat. A nagy terhelés miatt a mobilhálózatok azóta is akadozva működnek, a hatóságok arra kérnek mindenkit, telefonálás helyett inkább az sms-t válasszák, így enyhítve a terhelést a rendszeren.

A tőzsde is reagált a robbanásokra, az egész nap mínuszban lévő Dow Jones röviddel zárás előtt bezuhant, 219 pontos mínuszban zárta a napot, ami 1,5 százalékos mínuszt jelent. Az S&P 500 1,3 százalékos, a Nasdaq 1.5 százalékos mínuszban zárt.

Elhalasztották a Boston Bruins Ottawa Senators elleni NHL-mérkőzését is, ami amerikai idő szerint 7-kor kezdődött volna. Szintén elmarad a bostoni kosárcsapat, a Celtics keddi meccse. Londonban a hatóságok felülvizsgálják a vasárnapi londoni maraton biztonsági előkészületeit.

A bostoni hatóságok hivatalos Twitter-csatornáját és a szemtanúk bejegyzéseit az Index2-n is olvashatja. A fejleményekről élő online tévéadást követhet a CBS Boston oldalán vagy a WCVB TV-n.

Google-ön keresik egymást az emberek

A Google-nak van egy keresője, ahol a felhasználók megoszthatják egymással, mit tudnak egyes emberekről. Ha a helyszínen talákozunk valakivel, akkor felvihetjük annak adatait a szolgáltatásba, így ha rokonai keresik az illetőt, akkor kapnak róla információt. Például, ha beírjuk a Brian nevet, akkor megtudhatjuk, hogy egy Brian nevű emberrel találkozott valaki a helyszínen. Eddig több százan töltöttek fel információt eltűntnek hitt személyekről. Közben beindultak más közösségi oldalak és szolgáltatások is, a Boston.com például egy Google-dokumentumot nyitott azoknak, akik szállást keresnének a nagy kavarodásban, ugyanitt jelentkezhetnek azok, akik szállást adnának a Bostonban rekedteknek. A YouTube is saját csatornát nyitott a merényletről készült videóknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?