Az autónak lökött a robbanás ereje

2013.04.18. 11:29 Módosítva: 2013.04.18. 11:31

A texasi műtrágyagyárnál történt tragédia szemtanúinak beszámolóiból az derül ki, először nem hitték el, hogy valóban robbanás történt. Többen az hitték, csak az ég dörög vagy autók ütköztek egymásnak. „Mivel tengerészként szolgáltam, én rögtön tudtam, hogy mi ez a hang... De nem hittem el, hogy 40 mérföldre innen ez megtörténhetett” - mondta egy Öböl-háborús veterán egy helyi újságnak.

West, TX Fertilizer Plant Explosion 4/17/2013 (Pt. 1)

Mások, akik látták, hogy füstöl a műtrágya gyár, sejtették, hogy nagy baj lesz. Bill Bohannan, aki éppen az üzemhez közel élő szüleit látogatta meg West-ben így emlékszik vissza a robbanás előtti percekre: „Azt mondtam (a szüleimnek): Ez fel fog robbanni...és megkértem őket, hogy szálljanak be a kocsiba. A menyasszonyommal a ház előtt vártuk őket, hogy kiérjenek a házból, amikor a robbanás történt. Az ereje az autónak lökött minket. A tőlünk négy blokknyira álló házak mind összedőltek”.

Christy Kolacek a szerencsétlenség előtt éppen a családjával evett, körülbelül három blokkra az üzemtől. Amikor meglátták az üzemből felszálló füstöt, tudták, hogy fel fog robbanni, és menekülni kezdtek. „Éreztük a fülünkben a nyomás növekedését” - mesélte a nő. A Kolacek-család néhány óra múlva visszatért az otthonába, ahol az összes ablakot benyomta a robbanás.