Marad hivatalában az olasz államfő

2013.04.20. 15:06

Egyelőre hivatalában marad Giorgio Napolitano olasz államfő. Szombaton közleményben jelentette be, hogy elfogadja a pártok felkérését, és a sikertelen államfőválasztás után továbbra is betölti az elnöki tisztséget. Azt egyelőre nem lehet tudni, mennyi ideig marad hivatalában Napolitano, de nem valószínű, hogy kitöltené a következő hét éves ciklust. Személye azonban garanciát jelent a belpolitikai stabilitásra.

„Kötelességemnek érzem, hogy rendelkezésre álljak... Nem vonhatom ki magam a nemzet iránti felelősségvállalás alól, abban bízva, hogy ez kollektív felelősséget is eredményez (majd)” - mondta Napolitano.

Az elnököt a parlamenti pártok többsége kérte maradásra szombaton, az államfőválasztás ötödszörre is sikertelen szavazási köre után. A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (PdL), a Mario Monti vezette centrum és az Északi Liga is Napolitano mandátumának meghosszabbítását tartotta az egyetlen megoldásnak a kudarcba fulladt elnökválasztásra.  A csütörtök óta tartó államfőválasztáson először Franco Marini, majd Romano Prodi jelölése lett eredménytelen, és a pártok nem tudtak újabb jelöltben megállapodni.

Napolitano maradását az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) sem támogatja. Roberta Lombardi, az M5S képviselőházi frakcióvezetője szerint Napolitano második mandátuma annak a bizonyítéka, hogy „az olasz pártoknak nincs bátorságuk a változtatásra”.  

Napolitano a parlamenti szavazáson az M5S jelöltjével, Stefano Rodota alkotmányjogásszal versenyez.

Napolitano mandátumának meghosszabbításáról a római parlament szombat délután szavaz.