Judit
2 °C
7 °C

Terroristákkal is lehettek kapcsolatai a Carnajev-fivéreknek

2013.04.22. 20:31
Feltűnően kimerültnek látta a környezete Dzsohart, a Carnajev-testvérpár fiatalabb tagját a robbanószerkezetek elhelyezése után. Bátyja, Tamerlan lehet hogy szélsőséges iszlamistákkal is találkozott tavaly Dagesztánban.

Hallgatótársai meséltek Dzsohar Carnajevről, a bostoni robbantásos merénylettel vádolt testvérpár fiatalabb tagjáról a CNN-nek. A tizenkilenc éves fiú több barátjával is beszélt nem sokkal azután, hogy robbanóanyagokat helyezett el a bostoni maraton útvonala mentén.

„Igen, tragédiák a világ bármely pontján megeshetnek. Nagy kár” – mondta egyiküknek a massachusettsi egyetem egyik tornatermében. A tanuló azt is elárulta a hírcsatornának, hogy leszámítva a feltűnő fáradtságát, úgy tűnt, hogy Dzsohar jól volt. Egy másik iskolatárs is hasonló magatartásformára lett figyelmes a merénylő kapcsán.

Akárcsak a szülők, egy másik barát is földre szállt angyalként jellemezte a fiatalabbik Carnajev-fiút. „Egy teljesen normális srác, aki eljárogatott bulizni, és olykor rá is gyújtott, ha érted mire gondolok. Ugyanúgy amerikai volt, ahogy én is, elvégre itt született, és nevelkedett” – mondta a CNN-nek.

A fiatal elkövető egykori birkózóedzője szerint sem a jellemében, sem a viselkedésében nem volt semmi, ami arra utalt volna, hogy képes lenne egy merényletre. „Hálaadás környékén futottunk össze az utcán, és amikor megkérdeztem, hogy birkózik-e még, azt felelte, hogy bele kellett magát temetnie a tanulmányaiba” – emlékezett vissza a férfi.

A jelenlegi információk szerint Dzsohar még mindig nincs ébren. Őrizetbe vétele során a torkán sebesült meg, ami miatt írásban válaszol majd a nyomozó szervek kérdéseire. A tizenkilenc éves fiú bátyja, Tamerlan a pénteki hajtóvadászat során halt meg. A nyomozók arra gyanakszanak, hogy a huszonhat éves férfi esetleg kapcsolatban állhatott Abu Dujana iszlám militarista vezetővel, akivel tavaly decemberben az orosz biztonsági erők végeztek egy kegyetlen tűzharc során.

Az idősebb Carnajev-fiú tavaly hat hónapot töltött Dagesztán fővárosában, Mahacskalában, ahol nemcsak a testvérpár apja lakott, hanem Abu Dujana is, akinek szoros kötődése volt a régió szeparatista mozgalmaihoz, köztük a csecsen terrorista csoportosulásokhoz is. Tamerlan állítólag többször is megosztotta a Gadzhimurad Dolgatov néven is ismert férfi YouTube-ra feltöltött online beszédjeit. A nyomozók egyelőre még semmilyen közvetlen kapcsolatot nem találtak Carnajev és Dolgatov között. Az is elképzelhető, hogy Tamerlan egyetlen terroristával sem találkozott a dagesztáni látogatása során. A Daily Mail információi szerint viszont néhány alkalommal találkozott egy helyi, földalatti iszalmista mozgalom egyik alacsony státuszú figurájával. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a néhai Tamerlan ismerte Abu Dujana mozgalmát, és valószínűleg szimpatizált is azzal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?