Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bostoni robbantó több mint egy éve gyanús volt CIA-nak

2013.04.25. 06:52

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kezdeményezésére került be több mint egy évvel a múlt heti bostoni robbantásos merénylet előtt az egyik elkövető, Tamerlan Carnajev neve a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) adatbázisába - közölték szerdán internetes kiadásukban, hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post és a The Boston Globe napilapok.

Az orosz hatóságok 2011-ben, az Egyesült Államok moszkvai követségén keresztül két alkalommal fordultak az amerikai biztonsági szervekhez azzal az aggályukkal, hogy Carnajev - aki a terrortámadást követően több nappal életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban - a radikális iszlám követője. A Moszkvából érkezett jelzés szerint a férfi arra készülhetett, hogy belépjen egy földalatti szervezetbe és terrortámadást kövessen el Oroszországban. Először, márciusban a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), másodszor, szeptemberben a CIA-t keresték meg.

Az FBI nyomozói kihallgatták a fiatalembert, és megvizsgálták a környezetét, de terrorizmusra utaló jelet nem találtak. Erről az orosz felet is tájékoztatták, amely a washingtoni lap forrásai szerint elégedett volt a kapott információval, és nem kívánt további adatokat az amerikaiak rendelkezésére bocsátani. Az ősszel megkeresett CIA azonban úgy ítélte meg, hogy Carnajev egyre jobban radikalizálódó iszlamista, aki külföldi utazásokat tervezhet, ezért kezdeményezte, hogy adatait vegyék fel az NCTC potenciális terroristákat azonosító központi adatbázisába (TIDE).
A TIDE alapul szolgál egyebek között az FBI terroristafigyelő adatbázisához, valamint a Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (TSA) azon listájához, amely a repüléstől eltiltott személyek nevét tartalmazza. A The Washington Postnak nyilatkozó hivatalos személyek szerint ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy minek alapján vetette fel a CIA Carnajevet a megfigyelendő személyek közé.

Az amerikai kongresszusban szerdán folytatódott annak kivizsgálása, hogy az amerikai hatóságok elegendő figyelmet fordítottak-e Tamerlan Carnajevra, amikor az oroszok információt kértek róla. A képviselőház hírszerzési bizottságában emellett különösen az keltett aggodalmat, hogy amikor a későbbi terrorista tavaly elhagyta az országot, az amerikai vámhatóságnál még jelzett a biztonsági rendszer, ám hat hónappal később Carnajev észrevétlenül tért vissza Amerikába.  A honatyák arra is kíváncsiak voltak, vajon tíz évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hogyan fordulhatott elő, hogy az idősebb Carnajevra vonatkozó információk elkallódtak a biztonsági szervek között.

A The Boston Globe szerdán azt közölte, hogy Tamerlan Carnajev, a felesége, Katherine Russell és a hároméves kislányuk 2012-ig a Massachusetts állam által folyósított szociális segélyen élt. A házaspár jogosultságának lejárta után az iszlám hitre áttért feleség házi betegápolást vállalt, a férj azonban továbbra sem dolgozott. A család anyagi helyzetére jellemző, hogy a férfi egy 15 éves Hondával járt.

Korábbi cikkünkben írtuk, amerikai kormánytisztviselők nemrég Dagesztánba utaztak, hogy ott minél több információt gyűjtsenek a bostoni merénylet elkövetőinek a múltjáról. Az ügynökök Carnajevék szüleit is kikérdezik. Dzsohar és Tamerlan Carnajev csak rövid ideig lakott a főként muszlim lakosságú Dagesztánban, és a robbantás idején már körülbelül egy évtizede az Egyesült Államokban éltek. Tamerlan, akit a rendőrök a múlt pénteki hajtóvadászat során agyonlőttek, 2012-ben visszatért Dagesztánba, ahol fél évet töltött el. Az amerikai nyomozók azt szeretnék megtudni, hogy az útnak lehet-e a köze a testvérek radikalizálódásához.