Judit
3 °C
7 °C

Boston: Amerikai ügynökök Dagesztánban

2013.04.24. 17:05

Dagesztánba utaztak amerikai kormánytisztviselők, hogy ott minél több információt gyűjtsenek a bostoni merénylet elkövetőinek, a Carnajev testvéreknek a múltjáról.  Az ügynökök  Carnajevék szüleit is kikérdezik - adta hírül a BBC.

Dzsohar és Tamerlan Carnajev csak rövid ideig lakott a főként muszlim lakosságú Dagesztánban, és a robbantás idején már körülbelül egy évtizede az Egyesült Államokban éltek. Tamerlan, akit a rendőrök a múlt pénteki hajtóvadászat során agyonlőttek, 2012-ben visszatért Dagesztánba, ahol fél évet töltött el. Az amerikai nyomozók azt szeretnék megtudni, hogy az útnak lehet-e a köze a testvérek radikalizálódásához.

A testvérpár szülei, Anzor és Zubejdat Carnajev tagadja, hogy a fiúknak bármi köze lehet a merénylethez. Szerintük valaki vagy felültette őket vagy az amerikai kormány csinál belőlük bűnbakot. A moszkvai amerikai követség delegációja kedden érkezett Dagesztánba, hogy kikérdezze őket. A BBC helyszíni tudósítója szerint a kihallgatásuk késő éjszakáig tartott.

Az egyelőre nem tudni, pontosan melyik amerikai hatóság képviselői kérdezték ki a Carnajev-szülőket. A követség egyik alkalmazottja szűkszavúan csak annyit mondott, az FBI együttműködik az orosz kormánnyal a nyomozás során.

A dagesztáni belügyminiszter cáfolta, hogy Tamerlan a radikális iszlám követőjévé vált volna oroszországi tartózkodása során. Abdurasid Magomedov szerint az USA csak az iszlamistákra szeretné terelni a vádakat, pedig semmi bizonyíték nincs arra, hogy Tamerlan kapcsolatot ápolt Dagesztán "bűnöző elemeivel".

A Carnajev-család egyes tagjai viszont úgy vélik, az idősebb testvér egy muszlim térítő hatása alá került. "Egyszerűen csak beleásta magát az agyába" - mondta a testvérek nagybátyja, Ruszlán Carni, aki emlékei szerint még beszélgetett is a térítő befolyásáról Tamerlán aggódó apjával.

A bostoni maraton befutójánál felrobbantott két pokolgép három emberrel végzett és több mint kétszázat megsebesített. A testvérpár pár nappal később egy rendőrt gyilkolt meg. Az életben maradt, de súlyosan megsérült kisebb testvért, Dzsohart tömegpusztító fegyverek használatával vádolják és akár halálra is ítélhetik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?