Boston: A merénylők anyja kételkedik

2013.04.25. 17:11 Módosítva: 2013.04.25. 19:18

Habár a bostoni robbantásiok áldozatairól szóló képeket nem látta, a két merénylő anyja, Zubejdat Carnajev azt állítja: „a robantás nem volt igazi”. Ezzel összhangban úgy gondolja, hogy az általa nem látott képeken megjelenő vörös folyadék nem vér, hanem festék.

„Tudni akarom, mert mindenki erről beszél, hogy ez csak csak egy show volt” – mondta Dzsohar és Tamerlan Carnajev anyja a CNN-nek. A nő ugyanakkor megtörtnek tűnt, amikor az áldozatokról kérdezték. „Nagyon sajnálom mindannyiukat” – mondta. Arról viszont továbbra is meg van győződve, hogy a fiainak semmi közük nem volt a merénylethez.

Érkezőben az apa

Az Egyesült Államokba utazik a bostoni merényletet elkövetőinek apja, Anzar Carnajev, hogy eltemesse a rendőri hajtóvadászat során megölt idősebb fiát, Tamerlánt és meglátogassa a kórházban fekvő fiatalabb fiút, Dzsohart – adta hírül több amerikai online újság.

Elírták a robbantó nevét

Hiába szerepelt az idősebb Carnajev testvér neve az USA terrorelhárítási központjának potenciális terroristákat listázó adatbázisában, az Aeroflot légitársaság hibásan írta le a csecsen férfi nevét, ezért a hatóságok nem azonosították a férfi belépését Amerikába.

„Azért megyek az USA-ba, hogy eltemessen a fiam. Senkit nem akarok felrobbantani. Csak látni akarom a fiamat” – mondta Anzar egy, a feleségével közösen tartott sajtótájékoztatón Dagesztánban. A nő, Zubejdat szerint az amerikai hatóságok már előre jelezték, hogy nem engedik majd be Anzart a kórházba.

A férfi egyedül indul útnak a család jogi képviselője szerint pénteken, mivel Zubejdatot bolti lopásért és rongálásért körözik Massachusettsben, ahol 2012-ig élt. Anzar bejelentette, hogy együtt fog működni a nyomozó hatóságokkal a merényletek felderítésében.

Tamerlán holttestéért eddig még senki nem jelentkezett, hogy eltemesse. Carnajevék Amerikában élő rokonai többször kijelentették, hogy szégyellik a két fiút, és több Boston-környéki imám is jelezte, hogy nem szívesen vezetné le a gyászszertartást.

A Carnajev-testvérek két pokolgépet robbantottak fel a bostoni maraton célvonalánál múlt héten. A merényletben 3 ember meghalt és több mint 200 megsebesült. A rendőri hajtóvadászatot túlélő fiatalabb fiút terrorizmussal vádolják és akár halálra is ítélhetik. A szülők szerint Tamerlan és Dzsohar ártatlan.