Házi őrizetben Pakisztán volt államfője

2013.04.26. 10:53

Házi őrizetbe került Pervez Musarraf volt pakisztáni államfő Benazir Bhutto volt kormányfő meggyilkolása kapcsán. A nyugalmazott tábornokot, aki 1999 és 2008 között volt Pakisztán elnöke, azzal vádolják, hogy nem tette meg a szükséges intézkedéseket Bhutto védelmére.

Benazir Bhuttót, aki két alkalommal is az ázsiai ország miniszterelnöke volt, Ravalpindiben ölték meg 2007-ben egy öngyilkos merényletben, röviddel azután, hogy egy választási nagygyűlésen több ezer híve előtt beszédet mondott. A Musarraf-kormány a pakisztáni tálibokat vádolta meg Bhutto meggyilkolásával, amit az iszlamisták tagadtak. Bilaval Bhutto Zardari, a meggyilkolt politikus fia, a kormányzásról most leköszönő Pakisztáni Néppárt elnöke Musarrafot vádolja a gyilkossággal.

A Szövetségi Nyomozó Ügynökség (FIA) most ki akarja hallgatni Musarrafot arról, miért nem intézkedett Bhutto asszony biztonsága érdekében. A bírósági végzés szerint Musarrafnak április 30-án kell ismét megjelennie a bíróság előtt. A volt elnököt Iszlámábád-környéki villájában fogják kihallgatni. A hatóságok kérésére nem zárták börtönbe, mert a tálibok a múlt hónapban videoüzenetben életveszélyesen megfenyegették.

Musarraf márciusban tért haza négyévi dubaji és londoni önkéntes száműzetéséből, hogy induljon a május 11-i parlamenti választásokon, de a választási bizottság nem engedélyezte jelölését. A volt elnököt hazaárulással is vádolják: a vád szerint Musarraf jogellenesen járt el, amikor 2007. november 3-án, még államfőként rövid időre rendkívüli állapotot hirdetett ki, s elmozdította állásukból az ország főbíráit.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport