Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Elvonóra küldhetik Slotát

MTI/Index
2013.05.13. 11:45

Pszichiátriai kivizsgálásra küldheti a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, írta a pozsonyi Sme. Slotát csütörtökön ittas vezetés miatt tartóztatta le a rendőrség. A magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikus akár alkoholelvonó kúrára is kerülhet.

A szlovák napilap szerint a rendőrség hamarosan döntést hoz arról, hogy elmeorvosi kivizsgálásra küldi-e Ján Slotát. Ezen a pszichiáternek arról kell döntenie, hogy a politikus alkoholfüggőségben szenved-e. Ha igen, a hatóságok alkoholelvonó kúrához köthetik jogosítványának visszaadását.

Slotát csütörtök este állították elő a rendőrök Csacán. Egy közúti ellenőrzéskor nem állt meg a hatósági felszólításra, majd elutasította az alkoholszondát és a vértesztet is. A szlovák jogrend az alkoholteszt elutasítását súlyos alkoholos befolyásoltságként kezeli, a vallomástételt is elutasító, ám már néhány órával később szabadlábra helyezett politikus ellen függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett közveszély okozása miatt indított eljárást.

A 2011 őszétől hatályos jogszabály alapján Slota bírság kiszabása és jogosítványa bevonása mellett közmunkára és akár egy év szabadságvesztésre is ítélhető. Az előírások szerint arról, hogy az ittas vezetésen kapott sofőrnek részt kell-e vennie a pszichiátriai vizsgálaton, a rendőrség köteles döntést hozni.

Slotát aznap kapták el, amikor a Szlovák Nemzeti Párton (SNS) belüli viszonyok alakulásáról akart beszámolni a sajtónak. Április végén a párt elnöksége kétharmados többséggel kizárta őt az SNS-ből, mert elnökként nem kezelte kellő gondossággal a szervezet vagyonát.

A részegnek látszó Slota csütörtök esti helyszíni nyilatkozata a Youtube-on megtekinthető.  • Vennék
  • Bankszámla