Emberrablók helyett gyászmenetre lőttek

2013.05.21. 21:10

Emberrablók helyett gyászmenetre támadtak tévedésből egyiptomi katonák kedden, a Sínai-félsziget északi részén, amelyet a múlt héten elrabolt társaik után kutatva fésülnek át – közölték belbiztonsági források.

A rendőrség először azt jelentette, hogy emberrablókkal alakult ki harc. Mivel a nyolc kocsiból álló beduin konvoj nem engedelmeskedett a megállásra felszólító utasításnak, a katonák tüzet nyitottak, A gyászolók közül többen visszalőttek, majd elmenekültek. Egy halott maradt hátra utánuk, akit a katonák lőttek le. A belbiztonságiak bocsánatot kértek a gyászoló családtól.

Kairóban közölték, hogy a félsziget északi részén újabb útellenőrző pontokat állítottak fel, és – Izraellel történt egyeztetés után – helikopterekkel is támogatott katonai erősítést küldtek a térségbe.

Az emberrablók – feltételezések szerint egy Sínai-félszigeti beduin csoport tagjai – vasárnap a YouTube videomegosztó portálon tettek közzé egy felvételt, amelyen a három rendőr és a négy katona volt látható bekötözött szemmel, illetve tarkóra tett kézzel. Az egyik túsz Mohamed Murszi államfőt arra szólította fel, hogy engedjen a követeléseknek. A beduinok több tucat bebörtönzött társuk elengedését kérik.

Az elnök elutasította, hogy tárgyalásokat kezdjen az emberrablókkal, akiket közönséges bűnözőknek nevezett.